DR GINTER PAULI: Preduzetnički poduhvati “plave ekonomije”

Osnovni postulat „plave ekonomije” je razvoj održivog poslovanja zasnovanog na lokalnim resursima uz jačanje domaćeg tržišta, uz poštovanje načela otvorenog dijaloga, razmene iskustava, a pre svega uz poštovanje prirode

Ginter Pauli

Ginter Pauli

„Plava ekonomija“ je pokušaj da budemo inspirisani, da vratimo emocije u mozak preduzetnika i da razvijamo poslovanje na nekim drugačijim principima. Ključ ovog modela je stvaranje novih vrednosti uz prijateljski odnos prema prirodi i očuvanje okoline, a veoma je značajan i pokušaj da razmišljamo lokalno, umesto fokusiranja na velike međunarodne projekte i globalizovane multinacionalne kompanije koje nas ne vode u pravom smeru.

Ovo je jedna od poruka koju je učesnicima međunarodne konferencije “Od otpada do ukusa – novi modeli uspešnog i održivog poslovanja” (From Waste to Taste) uputio dr Ginter Pauli, autor i začetnik „plave ekonomije”. On je 27. marta, na skupu održanom na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju – FEFA, u Beogradu, govorio o ovom novom poslovnom modelu i mogućnostima njegove primene, odnosno o inovacijama u oblasti upravljanja obnovljivim resursima.

Njegov rad o “plavoj ekonomiji” je sastavni deo poslednjeg izveštaja Rimskog kluba ekonomista 2009. godine. Osnovni postulat Paulijeve knjige jeste razvoj održivog poslovanja zasnovanog na lokalnim resursima uz jačanje domaćeg tržišta, poštovanje načela širokog i otvorenog dijaloga, razmene iskustava, a pre svega poštovanje prirode. Profesor Pauli se rukovodi principom „ne govorimo o problemima već nudimo rešenja“. Knjiga intrigira i navodi na razmišljanje o jednostavnim rešenjima i mogućnostima razvoja poslovanja.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • DODELJENE VIRTUS NAGRADE ZA 2014. GODINU Nacionalna nagrada za Hemofarm
  • 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA Korak u budućnost
  • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA Usavršavanje najboljih srpskih menadžera
  • METODOLOGIJA STRATEŠKOG PREOKRETA ZA VLASNIKE MSP Ne tražite izgovor za neostvareno
  • POSLOVNA SAZNANJA Samo za uspešne
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Koučing – put uspeha
  • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (5) Životni ciklus proizvoda se dramatično skraćuje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2015.
Podelite ovaj tekst: