DRAGAN NIKOLIĆ: Ne odustajemo od planiranih investicija

Likvidnost u privredi je ugrožena a kapital je značajno poskupeo. Zato su izuzetno značajne mere koje Vlada Srbije preduzima da omogući povoljnije kredite. I vlade razvijenih zemalja donele su brojne pakete mera da novac učine što jeftinijim, kako bi podstakle privrednu aktivnost. Logično je što to radi i naša vlada

Dragan Nikolić

Menadžeri su na sadašnju krizu reagovali na različite načine. Po jednima, kriza je šansa, po drugima kriza je razlog za brigu, a nemali broj je u panici. Dragan Nikolić, generalni direktor kompanije „Tigar” u Pirotu, menadžer sa velikim iskustvom i nesumnjivim uspehom, podseća da su u kriznom periodu ključne dve stvari: održati stabilnost dok kriza traje i adekvatno se pripremiti za period koji dolazi posle nje.

U intervjuu za Magazin Biznis Nikolić kaže da su prognoze za 2009. godinu veoma pesimistične, jer se procenjuje da će i u najvećim svetskim privredama doći do pada bruto društvenog proizvoda. Negativni bilansi očekuju se u svim segmentima, od industrije i građevinarstva do trgovine, uz uvećanu nelikvidnost i rast nezaposlenosti.

– Stoga ne bi trebalo zanemariti ni psihološki efekat krize, koji se ogleda u širenju straha od vremena koje dolazi i krajnje uzdržanosti ljudi prema svakoj vrsti potrošnje koja nije egzistencijalnog karaktera. Međutim, na krizu, pa ma kako ona bila teška i dugotrajna, sigurno ne treba reagovati panično, niti sa strahom. Pristup mora biti racionalan. Ovakva situacija zahteva prilagođavanje i ciljeva i strategija, povećanu fleksibilnost u odlukama, povećani oprez prema identifikovanim rizicima i intenzivnu komunikaciju sa svim ciljnim grupama, uključujući i zaposlene. U ovim uslovima posebna je odgovornost na vodećem menadžmentu da pravilno prilagodi ciljeve i strategije, kao i da se priprema za period posle krize. Jedino racionalan i osmišljen pristup garantuje opstanak, a lično mislim da se “Tigar” dosta dobro prilagođava strateški i operativno nastalim uslovima – ocenjuje Dragan Nikolić.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: