DRAGIJANA RADONJIĆ PETROVIĆ: Prvo zdravlje, pa kretanje, pa investiranje

Nijedan zoom, nijedna aplikacija ne može da zameni ljudski kontakt i ljudsku interakciju. Biće manjih investicionih transakcija, ali će ovu godinu posebno obeležiti problemi i u sektoru malih i srednjih preduzeća. Proći će svi moratorijumi, a neke restriktivne mere kretanja će i dalje biti na snazi. Zato se ove godine ekonomski život neće vratiti “na velika vrata”

Dragijana Radonjić Petrović

Dragijana Radonjić Petrović: Možda ćemo, posle ovog zaključavanja, znati bolje da cenimo slobodu koju dobijemo

Tokom krize investitori se obično uzdržavaju od ulaganja. I sada je takav slučaj. Jer, tokom perioda finansijske nestabilnosti više se štedi, a ređe povećavaju investicione aktivnosti. To obično dovodi i do povećanja nezaposlenosti, ali za pojedine investitore vreme krize može da bude i vreme velike ekspanzije, kaže na početku razgovora za Magazin Biznis ekonomista i konsultantkinja Dragijana Radonjić Petrović.

“Ovo je prva kriza koja je izazvana zdravstvenim problemima. Mi nismo imali velike ekonomske krize koje se pamte i registruju, a da su nastale u zdravstvenom sistemu. Prethodne krize su obično izazvale banke, jer su one glavni izazivači kriza. Ono što je sada povoljna okolnost jeste to što su banke ostale netaknute i što su stabilne. Makar zasad imaju veliku likvidnost i veliki potencijal za kreditiranje privrede, što nam daje nadu da ima potencijala za povećanje investicione aktivnosti. Ipak, sama činjenica da kriza nije nastala u finansijskom sektoru znači i da se ona ne može rešiti parama. Jer, da bi se stabilizovala ekonomska aktivnost, potrebno je da se ispuni nekoliko uslova. Prvo, zdravlje, jer su za svaku aktivnost neophodni ljudi. Zatim, kretanje, kako bi se omogućilo i kretanje ljudi, ali i robe i kapitala. I tek na kraju može da dođe do rasta investicione i ekonomske aktivnosti.

• Strane direktne investicije su na kraju 2020. godine iznosile oko dve milijarde evra, što je u odnosu na 2019. i oko 3,5 milijardi evra, značajno smanjenje. Da li se taj trend oseća u svakodnevnom poslu, u vašim kontaktima sa privrednicima? Vidite li da su uzdržani?

– Apsolutno da… i ovaj iznos stranih investicija je za svaku pohvalu, jer kad vam je onemogućeno kretanje ljudi, onda nema ni kretanja kapitala. Nijedan zoom, nijedna aplikacija ne može da zameni ljudski kontakt i ljudsku interakciju. Jer ako kupuješ fabrički pogon, moraš da ga vidiš, ne možeš preko aplikacije. Ako kupuješ uslugu, takođe. To nije kao kupovina u supermarketu, tu je reč o velikoj investicionoj aktivnosti. To su investicije većeg profila.

Ipak, ovaj nivo investicija je solidan, jer je bilo zaključavanja, onemogućeno je bilo kretanje, Ali neka ulaganja su prošle godine završena i po inerciji, jer su već bila započeta.

• Vlasnik ste jedne konsultantske kuće, suvlasnik u drugoj, sarađujete svakodnevno sa više od 100 kompanija. Na osnovu saradnje sa njima, šta je Vaš zaključak – kakva nas investiciona godina čeka?

– Vrlo interesantna. Biće transakcija u manjem obimu, ali su one limitirane na domaće, ili maksimalno regionalne investicije. A to su ograničeni kapaciteti. Navešću jedan primer. Bilo je par transakcija gde je trebalo da dođu investitori iz Holandije. To se zbog kovida prolongiralo, pa nikad nije došlo do sastanka. Evo, sad se prodaje jedna firma u Srbiji za koju su zainteresovani i kupci iz naše zemlje i regiona. Ne mogu da kažem o kojoj kompaniji je reč, ali mogu da kažem da je to iznos od deset do 15 miliona evra. Dakle, biće takvih manjih transakcija, ali će ovu godinu posebno obeležiti problemi i to u sektoru malih i srednjih preduzeća. Proći će svi moratorijumi, a neke restriktivne mere kretanja će i dalje biti na snazi, život se neće vratiti “na velika vrata”, ove godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • BRANKA PUDRLJA DURBABA, GLAVNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTE VIP MOBILE: Vreme je da otvorimo novo poglavlje u našem poslovanju
  • ŠTA DONOSE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PDV-u KOJE SU STUPILE NA SNAGU 1. JANUARA 2021.: Nova pravila u prometu – od građevinarstva do virtuelnih valuta
  • ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD NIS-a U 2021. GODINI?: Ulaganja vredna skoro 21 milijardu dinara
  • VOJIN ĐORĐEVIĆ, KREATOR I OSNIVAČ BRENDOVA VODAVODA I GORKI LIST: Dobrobit zajednice mora da ima prednost u odnosu na kratkoročni profit
  • PROJEKAT “STVARANO U SRBIJI”, POKRENUT PRE VIŠE OD POLA GODINE, BELEŽI ODLIČNE REZULTATE: Porodica čuvarkuća ima više od 500 proizvoda
  • KAKO ĆE COVID-19 UTICATI NA PROMENE U RITEJL SEKTORU: Ritejl parkovi u kovid krizi imaju prednost
  • NOVA KNJIGA LAZARA DŽAMIĆA „PUTEVI OKO ZNAKOVA“: Kako čitamo znakove kojima je naš put oivičen
  • PISMO IZ KANADE NA PRAGU NOVE 2021.: Kad kriza zakuca na vrata
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2021.
Podelite ovaj tekst: