NLB Komercijalna povećala tržišno učešće, plasirala više kredita i ostvarila veći profit

Vlastimir Vuković

Vlastimir Vuković

Prvu godinu postojanja NLB Komercijalne banke, posle okončanja integracije u maju prošle godine, obeležili su dobri poslovni rezultati: povećanje tržišnog učešća, plasman oko 1,6 milijardi evra kredita privredi i stanovništvu, rast od 300 miliona u kreditnom portofliju i 73,4 miliona evra profita, saopštila je ta Banka. Uprkos izazovnom tranzicionom periodu, ostvaren je snažan napredak u svim ključnim segmentima poslovanja, naglašeno je u saopštenju.

Spajanje NLB i Komercijalne banke trajalo je ukupno 430 dana, tokom kojih je više od 500 zaposlenih i eksternih partnera uspešno integrisalo sve procese i organizacione delove. Formirana je  jedna od najvećih prodajnih mreža u Srbiji i rebrendirano 186 ekspozitura, 250 bankomata i 200 aplikacija. Zajednički portfolio proizvoda i usluga je značajno proširen, a o svakom ključnom koraku ovog složenog procesa redovno je informisano milion klijenata obe banke.

„Naše poslovno okruženje se neumitno menja i zato smo, po okončanju integracije, otpočeli sveobuhvatnu transformaciju poslovnog modela. Pred nama su 24 različita projekta i više od 2.500 aktivnosti, kroz koje će gotovo 400 zaposlenih iz 29 različitih organizacionih jedinica optimizovati i osavremeniti procedure, i digitalizovati većinu proizvoda i usluga. Rezultat će biti nov i agilan model rada, zbog kog ćemo biti još brži, jednostavniji i bliži svojim klijentima. Do sada smo investirali više od šest miliona evra za nabavku 250 najsavremenijih bankomata sa svim postojećim funkcijama – od isplate i uplate dinara i stranih valuta, pa sve do QR čitača i uplate pazara za pravna lica. Na taj način, postali smo prva i jedina banka u Srbiji, koja je kompletnu postojeću mrežu zamenila uređajima poslednje generacije, i uz to klijentima omogućila da bez naknade podižu gotovinu sa 1.400 bankomata NLB Grupe širom regiona. Nastavićemo da ulažemo u tržište na kom poslujemo, a kao sistemska i univerzalna banka, ostaćemo pouzdan oslonac građanima i privredi“, istakao  je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

On je dodao i da održivost ostaje u centru svake poslovne odluke, zbog čega ove godine NLB Komercijalna banka poslovanje nastavlja iz nove centralne i potpuno zelene zgrade. Nakon što je obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora i prešla na bespapirni proces nabavke, Banku očekuje instalacija solarnih panela, kao i zamena celokupnog voznog parka električnim i hibridnim automobilima.

„Uporedo sa internim aktivnostima, razvoj zelene agende ćemo podržati kroz plasman održivih proizvoda, ali i društveno odgovorne i već prepoznatljive projekte, poput Organika, Okvira podrške i Stambenih kredita za mlade“, rekao je Vuković.

Spajanjem Komercijalne i NLB Banke, nova NLB Komercijalna banka objedinila je 4,7 milijardi evra vrednu zajedničku aktivu, oko milion aktivnih klijenata, dobila 25 odsto veći kreditni portfolio, kao i značajno više proizvoda i usluga. Kao članica najveće regionalne finansijske grupacije NLB Grupe, nastaviće da radi na unapređenju proizvoda, usluga i procesa, navodi se u saopštenju Banke.

Podelite ovaj tekst: