„Флора Србија“ за свет

Данас је уобичајено да се парадајз, купус, диња, ружа или бегонија у сваком тренутку могу наћи на тржишту, без обзира на климатске услове или годишње доба

flora-srbijaКрајем децембра прошле године у Привредној комори Србије основана је “Флора Србија“, удружење произвођача цвећа и украсног биља. Иницијатива је потекла од неколико већих произвођача из наше земље који су у удруживању видели једини ефикасан начин да заједничким иступањем постигну добре тржишне резултате и гаранцију квалитета.

– Савремено светско тржиште све више добија карактер глобалног и практично се и не може говорити о локалном, националном или регионалном, осим у теорији. Све може да се набави, све је доступно и то у кратком року. Данас је сасвим уобичајено да се парадајз, купус, диња, ружа или бегонија у сваком тренутку могу наћи на тржишту, без обзира на климатске услове или годишње доба – каже Зоран Радовановић, председник удружења произвођача цвећа и украсног биља “Флора Србија“. – Снага удруживања и јесте у чињеници да одређена област добије снажан импулс у заједништву као гарант квалитета, али и асортимана који, без обзира на конкуренцију, увек остаје занимљив за купце.

Искуство

Један од чланова извршног одбора “Флора Србија“ јесте и Војо Лукић из Амстелвена, у Холандији, који је петнаестогодишње искуство у цвећарству стицао у целој Европи, почевши од чувене и највеће светске берзе цвећа у Алсмеру, преко Беча, Варшаве и Будимпеште.

Дуго су у Србији произвођачи из области пољопривреде чекали да им држава реши неке виталне проблеме, што је, свакако, лоше наслеђе прошлости. Заборављало се да држава нема ни могућности, па ни знања, да реши неке производне муке које се, углавном, тичу добре праксе и великог искуства.

– Ово су веома добро схватили произвођачи цвећа и украсног биља у Србији. А како често нужда закон мења, тако смо одлучили да променимо постојеће стање и да направимо пресудан корак ка светском тржишту какав, сасвим сигурно, не би могао да начини ниједан појединац – каже Радовановић.

Седиште удружења у Краља Милутина 15, у Београду, биће и представништво свих произвођача. Ту ће се чланови путем мејла, телефона и лично информисати о активностима удружења, услугама и свим врстама помоћи које ће им стајати на располагању. Редовно ће бити обавештавани о технологијама, планирању наменске производње, наступима на тржишту, маркетингу, заступању и заштити чланова.

По речима Зорана Радовановића, један од приоритетних задатака јесте формирање берзе цвећа по угледу на познате светске. “Флора Србија” је, иако младо удружење, већ успоставила добре контакте са оснивачима будимпештанске “Флора Хунгариа“, који су понудили несебичну помоћ како би наша земља избегла грешке које су неминовне на сваком почетку.

Контакти

Сви заинтересовани произвођачи цвећа и украсног биља у Србији који желе да се учлане у удружење “Флора Србија“, информације могу да добију на телефоне 011/ 33 40 516 и 011/ 33 41 541, затим на мејл info@florasrbija.org или преко интернет адресе www.florasrbija.org.

– Пуна подршка Привредне коморе Србије коју смо добили на самом старту биће и већа како удружење буде ширило активности – сматра Радовановић. – Подршка стиже и од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, владе града Београда, Привредне коморе Београда и холандске амбасаде. Сигурни смо да ће један овакав центар врло брзо прерасти у регионални који ће моћи да одговори захтевима целог Балкана, с обзиром на чињеницу да Србија јесте центар региона са повољном и географском и економском позицијом.

– Велики део тржишта отвара се у земљама Европске уније и свих околних држава, укључујући и тржиште Русије које је огромно и у зони повлашћене трговине са Србијом. Зато је неопходна планска производња коју ће великим делом одређивати удружења путем регионализације, препоручивања врста, термина, стандарда и то у сарадњи са надлежним институцијама – тврди Радовановић. – Удружења ће организовати специјализоване сајмове, заједничке наступе у иностранству, студијска путовања и усавршавање производње. Стара кинеска пословица каже: „И пут од хиљаду километара почиње првим кораком“. Судећи по почетку, произвођачи цвећа и украсног биља Србије направили су корак више.

С. Андрић

Podelite ovaj tekst: