Мозаик

mozaikСрпска „Библија брендова“

Презентација прве Супербрендс Библије брендова одржана је у среду 21. марта, у хотелу Хајат Риџенси Београд.

Више од 200 пословних људи, политичара, представника дипломатског кора и медија присуствовало је догађају. Био је то пријем у част брендова који су узели учешће у луксузној монографији Superbrands.

Superbrands организација је независни арбитар у брендингу. Superbrands је спровео своје програме у више од 60 земаља укључујући сва најзначајнија тржишта. Библија брендова, на двостраној презентацији, приказује историју, развој и достигнућа многих најјачих брендова у Србији. Луксузно издање у Србији представља 55 брендова, а биће штампано у тиражу од 8.000 примерака. Сви брендови који се налазе у публикацији биће промовисани и на Супербрандс интернет сајту. Свечана додела награда Superbrands Србија биће одржана у Сава центру у понедељак, 16. априла. Прославу брендинга пратиће више од 2.000 људи из пословне заједнице, политичког и информативног сектора. Биће то додела “Оскара маркетинга”, како ову прославу називају у иностранству.

Горење – Финдоместик клуб

Финдоместик банка и Горење формирали су за партнере у малопродаји Клуб, у оквиру кога ће потрошачима бити обезбеђена најједноставнија процедура за добијање кредита, уз минимално ангажовање око документације и повољније каматне стопе.

За неки од производа (у продавници која је члан Горење – Финдоместик клуба) довољно је изабрати робу и продавцу се обратити за Финдоместик кредит. За кредитни захтев неопходна је само важећа лична карта и потврда о сталним месечним примањима. Продавац ће податке унети у компјутер који је, преко апликације Финдоместик банке, интернетом повезан и са позадинском службом банке и са Кредитним бироом. Апликација је програмирана тако да може сама да обради кредитни захтев, па купац одговор на кредитни захтев може да добије одмах, на лицу места. Чим се на продајном месту верификују документа, купац може да преузме робу, а Финдоместик банка средства уплаћује директно партнеру у чијој продавници је обављена куповина. Купац кредит отплаћује личним уплатама у било којој банци или пошти. Уз све то, није неопходно отварање текућег рачуна у Финдоместик банци, а кредит могу да добију сви стално запослени, запослени у мањим предузећима и лица са минималним примањима, па и пензионери – за њих су потребна само последња три чека од пензије.

Минимални износ кредита је 8.000 динара, најмање учешће 20 одсто, а рок отплате од шест до 36 месеци. За Горење производе, уколико је рок отплате од шест до 24 месеца, месечна камата је 1,9 одсто, а уколико кредит отплаћујете на 25 до 36 рата, камата је 2,3 одсто месечно.

У Суботици – Минут 2

Футура плус, највећи домаћи дистрибутивни ланац, отворила је 21. марта у Суботици прву продавницу “Минут 2” у Општој болници Здравственог центра. Нова продавница, дванаеста у Србији, првенствено намењена пацијентима и болничком особљу, омогућиће куповину санитетског материјала, слаткиша, пића, допуна за мобилне телефоне и широк избор штампе на српском и мађарском језику. Сада ће на једном месту, не излазећи из болнице, купци моћи да нађу најпотребније.

„Минут 2“ продавнице представљају нови тип малопродајних објеката у Србији. Отворене су по угледу на „корнер шопове“ у САД и Великој Британији, у којима се свака куповина заиста може обавити за минут-два.

Грчке фирме уложиле две милијарде евра

Грчке компаније су уложиле значајна средства у различите области и присутне су у бројним секторима, од банкарства и телекомуникација до прехрамбене индустрије, индустрије шећера, цемента и туризма, рекао је председник тог удружења Стефанос Вафидис, генерални директор Кока Кола ХБЦ Србија, на скупу који је одржан средином марта. Осим улагања побољшани су и трговински односи између две земље, а укупан трговински промет између Грчке и Србије у 2006. години достигао је око 300 милиона евра. Грчке компаније у Србији тренутно запошљавају више од 25.000 људи.

Вафидис каже да грчке компаније „верују у перспективу и будући развој Србије” и да су спремне да поделе искуство придруживања Европској унији, како би помогли и у једноставној транзицији на путу ка европским интеграцијама. Хеленско пословно удружење основано је 2004. године и има 20 чланова оснивача, који представљају 50 одсто грчког капитала уложеног у Србији. Управни одбор се састоји од представника Националне банке Грчке, Алфа банке и компанија Кока Кола ХБЦ, Метал глоб и Веропулос.

Извор изнад облака

На једном од “највиших кровова Београда“, 25. спрату пословног центра “Ушће“, 13. марта Кока Кола систем представио је нову кампању природне изворске минералне воде “роса“. Под слоганом “Извор изнад облака“ наши угледни стручњаци, геолози, лекари, биолози, еколози као и успешни алпинисти, објаснили су јединствено порекло воде која извире на највишем врелу Србије, на 1.550 метара надморске висине планинских врхова Власине, у окриљу раскошне букове шуме.

Постојбина “росе“ у девичански нетакнутој природи југоисточне Србије представљена је и ТВ спотом. У законом заштићеном природном добру прве категорије, на великој надморској висини, директно са извора, флашира се вода која, пролазећи кроз старе магматско-гранитоидне стене, добија све особине природних слабоминералних изворских блага.

Предности “росе“ су и изразито мале вредности натријума и ниске минерализације, што је чини повољном за несметану конзумацију, без бојазни од таложења минерала и стварања камена у бубрезима и мокраћним путевима. Све те особине, како се чуло на промоцији, чине овај бренд лидером на тржишту флашираних природних нискоминералних вода.

Еуробанк ЕФГ улаже у екологију

Еуробанк ЕФГ Штедионица и Општина Панчево потписале су 14. марта уговор о донацији вредној 6.000.000 динара која ће бити уложена у обнову и преуређење парка „Народна башта“ у Панчеву. Овом донацијом Еуробанк ЕФГ Штедионица настоји да допринесе решавању великих еколошких проблема у овом граду.

Да би „Народна башта“, као централни парк у Панчеву, постала „зелени стуб одбране“ између центра града, болнице и индустријске зоне, у наредних неколико месеци биће засађено 180 нових садница, замењено 160 постојећих стабала, а травнате површине ће бити реконструисане, при чему ће високо дрвеће створити заштитни појас од буке, прашине и издувних гасова.

Симболичан почетак радова у Народној башти обележили су, сађењем прве саднице, председник Општине Панчево, Срђан Миковић и председник Извршног одбора Еуробанк ЕФГ Штедионице, Ставрос Јоану.

– Препознали смо еколошке проблеме у Панчеву, који лоше утичу на здравље и квалитет живота људи у овом граду, и зато смо донацијом желели да допринесемо да се ово стање побољша – истакао је Ставрос Јоану.

Акција преуређења „Народне баште“ у Панчеву део је ширег пројекта корпоративне друштвене одговорности банке под називом „Инвестирамо у европске вредности“ намењеног здравству, едукацији и заштити животне средине. Део овог пројекта који се односи на екологију, подизање и уређење зелених површина у централним градским зонама широм Србије, било је уређење ботаничке баште Јевремовац у Београду тј. формирање Еуробанк ЕФГ врта.

LG Prada – најбоља

LG Electronics оборио је рекорд по броју награда на једном од најпрестижнијих европских такмичења у индустријском дизајну – Red Dot Award. LG је ове године освојио награде у чак 29 категорија, а телефон „прада“ специјално је награђен као „најбољи међу најбољима“.

LG PRADA мобилни телефон спаја врхунску технологију и дизајн, по иновативном touch-control решењу. Настао је у сарадњи лидера на пољу мобилне комуникације, компаније LG Electronics и чувене модне куће Prada.

LG Electronics је награђен и за мобилни телефон SHINE, као и за SolarDOM, Lightwave рерну, „арт диос“ фрижидер, LCD ТV, „плазма“ ТВ, сва три модела „фантази“ монитора, touch-screen MP3 плејер и многе друге производе. Red Dot Design Award најпрестижнија је награда Европе за индустријски дизајн. Гала церемонија доделе награда биће одржана 25. јуна 2007. у Есен-Алто позоришту у Есену, Немачка.

Дан рекордера фармера

Компанија Имлек је 24. марта свечано прославила Дан рекордера-фармера садржајним програмом у београдском ресторану Језеро. Реч је о традиционалној прослави која се на нивоу целе Дунав храна групе приређује за рекордне испоручиоце млека. Најбољим кооперантима, захваљујући којима потрошачи уживају у најздравијим и најквалитетнијим млечним производима, уручене су вредне награде, како новчане тако и специјално за ту прилику прављене бронзане, сребрне и златне статуе за набоље испоручиоце. Бројним окупљеним званицама, пријатељима, колегама и представницима медија обратили су се Петрос Геминтзис, генерални директор Имлека, и директори осталих млекара Дунав храна групе.

Поред Имлека, који је лидер млекарске индустрије на домаћем тржишту, чланице Дунав храна групе су и Новосадска и Суботичка млекара.

Постаните успешни

У оквиру своје понуде за предузетничке кредите, Комерцијална банка је организовала конкурс, такмичарског карактера, који траје од 1. јануара до 31. децембра 2007. године.

Право учествовања на конкурсу имају сви предузетници, клијенти Комерцијалне банке, чија је регистрована делатност на територији Републике Србије, који обављају делатност минимум шест месеци пре подношења захтева за предузетнички кредит, који имају минимум три месеца рада преко текућег рачуна отвореног у Комерцијалној банци, остварен позитиван финансијски резултат у претходном обрачунском периоду, који су се пријавили и који ће се пријавити на конкурс у периоду 1. 1 –31. 12. 2007. године и којима је, у том периоду, одобрен кредит Комерцијалне банке а.д. Београд.

Критеријуме за утврђивање успешности пословања предузетника корисника кредита, обавиће комисија, чије је састав утврђен посебном одлуком Извршног одбора, и они ће обухватати квантитативне и квалитативне показатеље: раст прихода из основне делатности, раст исказане добити, раст отвореног промета, раст дневне ликвидности и пораст броја запослених, оригиналност пројекта, тржишна перспектива, еколошки новитет, иновативност другог облика и секундарни ефекти на пољу афирмисања српске економије и домаћег бренда. Банка ће, уз помоћ одабране комисије, оценити резултате успешности пословања клијената и изабрати 20 најуспешнијих предузетника у 2007. години и уручити им адекватне награде.

Резултати конкурса биће објављени до 30. 4. 2008. године, након сагледавања финансијских извештаја за 2007. годину.

Предузетници редовно враћају кредите

Банке у Србији одобриле су током прошле године 32.547 кредита предузетницима, саопштило је Удружење банака, а банкари истичу да су задовољни динамиком отплате кредита. Прокредит банка је од оснивања 2001. до сада укупно одобрила микро, малим и средњим предузећима, нешто мање од 200.000 кредита, у укупном износу од 890 милиона евра, изјавила је представница банке Марина Лазаревић. Прошла година завршена је са 307 милиона евра кредита у отплати, од чега је 270 милиона евра пласирано микро, малим и средњим предузећима, што представља раст од скоро 70 одсто у односу на 2005. годину. Стопа отплате кредита је преко 98 одсто, што значи да само два од 100 клијената касне у отплати својих кредита и то не дуже од три месеца, што указује на високу одговорност предузетника, указала је Лазаревићева.

Признања за 150 година ПКС

Привредници Србије су 13. марта прославили 150. годишњицу постојања Привредне коморе Србије, и том приликом уручена су признања најуспешнијим личностима и фирмама. Поводом најзначајнијег јубилеја у историји српске привреде представљена је и монографија, за коју је председник ПКС, др Слободан Милосављевић, рекао да је аутентична историја српске привреде.

Поздрављајући учеснике прославе ЊКВ принц Александар је подсетио да је темеље садашње коморе поставио 1857. године кнез Александар Карађорђевић доношењем одлуке о оснивању Трговачког одбора у Београду.

Највише признање ПКС – Плакету са повељом – добили су Јевгениј Примаков (Русија), Јоргос Касиматис (Грчка), Радивоје Јевтић, затим постхумно др Зоран Ђинђић и др Миодраг Трајковић, као и сви бивши ранији председници ПКС – Душан Чкребић, Милојко Вељовић, Александар Митровић, Радоје Стефановић, Михаило Милојевић, Момир Павлићевић, Радослав Веселиновић, као и ранији председник ПК Београда Бранислав Вујиновић.

Институције које су добиле ово признање су Јурочемберс, МТК Париз, Асоцијација балканских комора, Влада Србије, Београдски универзитет, САНУ, град Београд, НБС и Краљевски двор Карађорђевића.

На свечаности су уручене плакете и најуспешнијим предузећима у Србији – Делта холдингу, ЕПС-у, НИС-у, Комерцијалној банци, Ју Ес стилу, Енергопројект холдингу, ПКБ-у, Симпу, Хемофарм концерну, Металцу, Синтелону, концерну Бамби – Банат и ПТТ-у. Признања су добили и Тигар корпорација, Беочинска фабрика цемента – Лафарж, Књаз Милош, Телеком Србија, Галеника, ХК Ратко Митровић, Политика а.д., РТС, Апатинска пивара, Кока-Кола ХБЦ, Соко Штарк, Ветеринарски завод Земун, Задружни савез Србије, ПК Војводине, ПК КиМ, ПК Београда, као и 16 регионалних привредних комора. Признања су уручена и др Јовану Тодоровићу и Николи Стојшићу.

Млади покрећу иницијативе

Сличност између милијардера Била Гејтса и већине српске популације јесте у великим сновима о још већем богатству. Осим износа на банковном рачуну, разлика је и у смелости за упуштање у нешто више од једноставне уплате игре на срећу.

Последњих година тема предузетништва у нашој земљи је актуелизована, али не и реализована. Препреке на том путу су бројне, од затвореног става компанија према новим идејама и тржиштима, до мањка храбрости и подстицаја за младе.

Међународна организација АИЕСЕК, платформа за откривање и развој потенцијала код младих, крајем марта је организовала пројекат под називом СЕЕД (SErbian Entrepreneurship Development) – Развој пословања у Србији. Овај пројекат, међународног карактера, покренут је од стране студената из земаља централноисточне Европе (чланова организације АИЕСЕК), а убрзо се пројекту прикључила и канцеларија АИЕСЕК-а у Београду. Организатори очекују да ће пројекат СЕЕД подстаћи мала и средња предузећа, али и појединце да буду покретачи развоја предузетништва у Србији.

Награђен Херберт Степиц

Херберт Степиц, председник Рајфајзен Интернационал и заменик председника Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, добитник је престижног признања „Европски банкар године у 2006.“ које је крајем марта доделило удружење водећих европских економских и финансијских новинара „Група 20+1“ из Франкфурта.

Херберт Степиц је ово високо признање добио, како се наводи у образложењу жирија, за пионирску улогу у банкарству централне и источне Европе током протеклих деценија, одличном позиционирању Рајфајзен групе у региону и динамичном развоју Рајфајзен Интернационала, поготово од изласка на берзу априла 2005. године. Господин Степиц је први Аустријанац који је добио ово признање.

Цела плата – дозвољени минус

Сва физичка лица, која имају текући рачун у Чачанској банци, имају право на дозвољени минус у висини просечне месечне плате у претходна три месеца. Право на дозвољени минус стиче се одмах након уплате прве зараде, на рок од 12 месеци.

Отварање текућег рачуна у Чачанској банци је бесплатно и без жираната. Власник текућег рачуна добија бесплатну „дина“ дебитну и „виза“ класик платну картицу, као и могућност да користи све готовинске и потрошачке кредите. Од почетка 2007. Чачанска банка увела је још низ погодности за своје клијенте. За куповину аутомобила кредити су продужени са шест, на седам година, и за ове кредите до 10.000 евра жирант није потребан.

Педесет година – увек иста

Мјузиклом „Слатка сећања“ компанија Соко Штарк прославила је педесети рођендан крем бананице, 26. марта 2007. у Позоришту на Теразијама. Мјузикл је омаж „јединим педесетим“, „правим шездесетим“, „слатким седамдесетим“, „чоколадним осамдесетим“, „нашим деведесетим“ и „Штарковим двехиљадитим“ које спаја увек иста – крем бананица.

Саставни део рођенданске кампање је и конкурс за име крем банане: Пола века име чека. На конкурсу могу да учествују сви који воле бананицу – шаљући предлог на адресу АД Штарк, Кумодрашка 249, Београд (са назнаком „за конкурс“) или на сајту www.stark.co.yu где могу да сазнају све о конкурсу и наградама.

Од ове године производња Соко Штаркове крем банане је потпуно аутоматизована најсавременијим пакерицама. Тајна изгледа и укуса бананице у каквој данас уживамо делимично је у морској алги агар–ага која се користи за желирање бананице. Остатак тајне је у рецептури која се није мењала.

Делта аграр улаже у нове фарме

Компанија Делта аграр почиње велики пројекат ревитализације свињарства, најавио је крајем марта Иван Спасић, генерални директор Делта аграра. Биће изграђена нова нуклеус фарма и обновљено пет свињских фарми које раде у склопу Делта аграра.

– Ревитализација свињских фарми подразумева доношење врхунског генетског материјала и технологије из Данске, која је по производњи свиња у самом светском врху. Укупна инвестиција износи око 20 милиона евра, а по завршетку пројекта капацитет производње биће око 170.000 товљеника годишње. У првој фази реконструисаће се постојећа фарма и подићи нова нуклеус фарма и центар за вештачко осемењавање на имању Напредак у Старој Пазови. У то ће бити уложено око осам милиона евра, а завршетак радова је планиран за крај 2007. године, најавио је Спасић.

Зорка колор и Алкалоид заједно

Меморандум о разумевању за стратешко партнерство између компанија Зорка колор а.д. из Шапца, и Алкалоид а.д. из Скопља потписан је 22. марта у Београду. Циљ је унапређење заједничког наступа ове две компаније на тржиштима бивше Југославије и освајање нових.

Ово је пут ка новим пословним пројектима шабачке компаније која ће своја доказана знања и искуства пренети на компанију из Скопља, укључујући и увођење новина у технологије, маркетиншком наступу и унапређењу свеукупног пословања. Алкалоид је лидер на тржишту боја и лакова у Македонији, а значајан извоз остварује и на тржиштима Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије.

Имлек за потрошаче

Компанија Имлек лансирала је 20. марта у продају свеже млеко са 1,6 одсто млечне масти у потпуно новој, атрактивној, практичној и еколошкој амбалажи. Имлеково ново „моје свеже млеко“ има продужени рок трајања од шест дана. Ново млеко је резултат инвестиција које су прошле године започете у Имлеку, у процесу пастеризације млека. Имлеково свеже млеко није потребно кувати, што омогућава задржавање свих хранљивих састојака, минерала, протеина и витамина.

Дугалић: Курс динара је реалан

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић изјавио је крајем марта да је садашњи курс динара према евру реалан, а да би депрецијација динара, зарад повећања извоза, имала краткорочни ефекат који би се брзо истопио, али бисмо зато имали раст инфлације.

Дугалић је додао да „проблем није у висини девизног курса када је у питању платни дефицит, већ у конкурентности наше привреде, структури извоза и ономе што имамо да понудимо страном тржишту”.

Он је истакао да курс одређује тржиште, свиђало се то нама или не и назива неодговорним оцене самозваних стручњака који јавно износе процене да би тренутни курс требало да износи 120 или 130 динара за евро.

Паком група и Мајкрософт заједно

Паком група оснажила је своју позицију у области информационих технологија потписивањем уговора за дистрибуцију Мајкрософт Ритејл производа.

Паком група ће од сада, кроз мрежу својих партнера, омогућити малим и средњим предузећима најповољније начине лиценцирања Мајкрософт производа којих има на светском тржишту. То је могућност брзе и ефикасне легализације за предузећа која већ имају рачунаре, а немају софтвер, могућност да школске и академске установе на најповољнији начин лиценцирају софтвер.

Поводом овог споразума са Паком групом, представници Мајкрософта су, између осталог, истакли да је потписивање овог уговора усмерено на даљи развој српског тржишта, као и да су уверени да ће нови партнер донети потребну стабилност Мајкрософт пословању на територији Србије изван Београда.

Специјална понуда – закуп возила

Закуп возила је до сада био у понуди само правним лицима, а од овогодишњег сајма аутомобила, ова врста услуге постаје доступна свима. Рајфајзен рент д.о.о. нуди закуп возила на период од три до пет година, и то уз посебне сајамске погодности.

„Закуп је намењен свима који желе да користе једно возило неколико година, а да потом узму на коришћење ново. Њима ће свакако одговарати, не само то што су месечни издаци мањи у односу на класичан финансијски лизинг, него и што по истеку уговора, неће морати да се баве продајом половног аутомобила. Процедуру смо крајње упростили. Довољно је да се има минимална плата у износу од 25.000 динара, стално запослење и лична карта, да би се за возило у вредности од 10.000 евра, добило прелиминарно одобрење за закуп на лицу места. У складу са примањима, могу се закупити и скупљи аутомобили. Аутомобил мора бити каско осигуран као и код класичног финансијског лизинга. Обавеза је корисника закупа да плаћа то осигурање. Додатна погодност су и повољне цене каско осигурања, које може да се урачуна у рате и да се плаћа месечно, заједно са ратом за закуп”, изјавио је Драган Лончар, директор предузећа Рајфајзен рент д.о.о.

Пиреус банка покровитељ Фестивала игре

Пиреус банка АД Београд је генерални покровитељ четвртог Београдског фестивала игре, који ће се одржати од 14. до 28. априла 2007. године и на којем ће се представити најзначајније балетске и савремене плесне компаније и најпознатији светски кореографи.

– Задовољство ми је што је наша банка генерални покровитељ овако важне интернационалне манифестације, која у најбољем светлу представља Београд као једног од највећих културних центара у региону. Пиреус банка у Србији у наредном периоду планира читав низ донаторских акција усмерених на подршку култури, друштву, и заштити животне средине, а наредна донација намењена је за изградњу храма Светог Саве у Београду, изјавила је том приликом Мирослава Нешић-Бикић, директорка маркетинга Пиреус банке.

Пиреус банкарска група, у земљама у којима послује, има активну донаторску политику и учешће у програмима корпоративне друштвене одговорности, посебно у областима културе, социјалних активности и заштите животне средине.

Хjундаи центар у Београду

У четвртак 22. марта, компанија Хјyндаи ауто Београд је свечано започела градњу пословног, продајног, сервисног објекта, новог Хјyндаи центра у Новом Београду, у Блоку 41. Велика инвестиција у ауто-индустрију код нас, која износи 13 милиона евра, биће уложена у изградњу Хјyндаи центра на површини од преко 12.400 квадратних метара. Аутор пројекта је мр Андреј Гољар, власник бироа Архитектоника д.о.о. из Љубљане.

Инвеститор пословног центра Хјундаи Београд је предузеће М&М Интертрејд д.о.о. из Београда, Узун Миркова 3а, чији је власник, фирма G.А. Beteiligungsgesellschaft из Беча, у стопостотном власништву акционарског друштва холдинга Finance Zupanc из Цеља, Словенија. Претежна делатност холдинга је дистрибуција возила робне марке „хјyндаи“ на подручју југозападне Европе. Центар ће бити отворен крајем ове године.

Лидстром и МБ пиво

Водећи светски стручњак за брендинг, Мартин Линдстром радо је са стручњацима МБ пиваре разменио искуства о томе како се формира бренд – од креативних решења, амбалаже етикета… Преневши им знања која је стекао радећи за Мајкрософт, Дизни, Пепси, Америкен Експрес и Мерцедес-Бенц, Линдстрома је занимало како МБ пиво од производа, корак по корак, прераста у маркетиншки феномен.

Ерсте поклон картице

Ерсте банка а.д. Нови Сад је прва банка у Србији, али и у Ерсте Банк групи, која је у своју понуду уврстила поклон картице. Реч је о „виза“ електрон припејд платној картици Ерсте банке, намењеној за поклањање. Од 20. марта 2007. године поклон картице се могу купити у свим филијалама Ерсте банке а.д. Нови Сад.

Припејд картица је платна картица везана уз посебан рачун код банке издаваоца на који је претходно депонован унапред одређени износ. Корисници поклон картица не морају да имају рачун у банци или да буду клијенти банке. „Виза“ електрон поклон картица Ерсте банке је међународна картица, није персонализована (право коришћења има лице које потпише картицу), уз њу се не издаје ПИН, а рок важности је до две године. Помоћу ње је могуће плаћати робу и услуге у земљи и иностранству, као и преко интернета. Готовину је могуће подићи уз провизију од три одсто на шалтерима банке. Накнада за израду картице износи 290 динара. Минимална уплата је 2.000 динара, а максимална 750 долара у динарској противвредности.

Јасна Терзић, члан Извршног одбора Ерсте банке, задужена за пословање са становништвом објашњава да се Ерсте банка, након недавног увођења картица заснованих на чип технологији, сврстала у малобројне банке у Србији које пружају висок ниво заштите, јер чип готово у потпуности онемогућава злоупотребу.

Приход Метроа 137,6 милиона евра

Трговински ланац Метро кеш енд кери Србија објавио је да је у 2006. години остварио укупан приход од 137,6 милиона евра, што је за 103,5 одсто више него годину дана раније. Та компанија је у Србију укупно уложила 67 милиона евра, а у прошлој години је број запослених повећала за 27 одсто. У компанији се интензивно ради на производњи „метро” робних марки у Србији и, како се прецизира, тренутно 16 произвођача производи 59 артикала. Кроз такву врсту сарадње произвођачима у Србији је пружена прилика да кроз дистрибутивну мрежу Метроа дођу до потрошача у целом свету.

Побољшани услови кредитирања

Рајфајзен банка је 1. марта почела да одобрава кредите по повољнијим условима малим привредницима. Продужен је рок за коришћење позајмице по пословном рачуну (тзв. овердрафт) са 12 на 24 месеца. Позајмица је, иначе, на располагању како постојећим тако и новим клијентима Рајфајзен банке, а максимални износ зависи од промета који предузеће или предузетник остварује.

Продужен је и рок отплате кредита за опште намене на рок од 60 месеци, а предност овог кредита представља могућност коришћења одобрених средстава у складу са потребама, без обавеза навођења конкретне намене кредита.

Кредити за финансирање инвестиција се такође одобравају на прилагођени рок отплате до 120, а у изузетним случајевима и до 144 месеца, у зависности од намене.

Пословни студенти

ESTIEM (European STudents of Industrial Engineering and Management) је студентска организација која интегрише технолошко разумевање и вештине менаџмента, чији су чланови студенти београдског Факултета организационих наука (ФОН). Пројекат „Case Study Show“, који се одржава 10, 11. и 12. маја реализују студенти ФОН-а у сарадњи са својим асистентима и под покровитељством ФОН-а. Овај пројекат представља повезивање водећих компанија и младих које занима свет пословања, а подржава га Народна канцеларија председника Републике Србије.

Током првог дана одржаће се и „Company Show“, манифестација на којој компаније учеснице пројекта имају прилику да се у директној интеракцији представе посетиоцима и широј јавности.

„О-ла-ла виза“ кредитна картица

Сосијете женерал банка у Србији од 19. марта издаје нову „о-ла-ла виза“ кредитну картицу са лимитом до четири месечне зараде и ефективном каматном стопом 1,95 одсто месечно. Члан Извршног одбора Сосијете женерал банке Мирослав Ребић рекао је на конференцији за новинаре у Београду да клијент куповином на рате добија поене и када скупи довољно, добија поклон. Клијенти ће на основу каталога који ће бити изложен у експозитурама и на сајту банке моћи да провере колико поена су зарадили и које поклоне за то могу да добију.

„О-ла-ла” картица омогућава и попуст до 10 одсто у десет трговинских ланаца са којима је банка склопила уговоре. Цена месечног одржавања картице је 150 динара, а картица је везана за динарски кредитни рачун корисника, са револвинг месечним начином отплате пет до 10 одсто дуга. Услов за добијање картице је кредитна способност клијента, а клијент не мора да прима зараду преко Сосијете женерал банке и није потребан депозит.

Комплетна понуда – Интеза хит

Интеза хит је јединствен концепт на нашем тржишту, који обједињује низ савремених банкарских производа, расположивих уз текући рачун. Од када је први пут представљен, у фебруару прошле године, непрестано привлачи велики број корисника, о чему сведочи и податак да је само у току 2006. године отворено 275.000 Интеза хит текућих рачуна.

Поред дозвољеног прекорачења и дебитне картице, клијентима је на располагању готовински кредит, дебитна и кредитна картица, трајни налог, услуге електронског банкарства, могућност замене евра по повољнијем курсу, као и допунско здравствено осигурање.

„Евро више“ омогућава замену динара у евре по курсу повољнијем у односу на мењачнице, без икакве провизије, било на шалтеру банке, било преко интернета. Поређења ради, продајни курс евра у мењачницама на дан 14. 3. 2007. године износи 81,8 до 82, док је Интеза хит продајни курс 81,6 динара. Поред тога, клијенти могу да дају налог банци да сваког месеца одређени износ динара конвертује у евре по повлашћеном курсу.

Услуга електронског банкарства омогућава увид у стање по свим рачунима, кредитним картицама и кредитима преко интернета, телефона или СМС-а, као и динарска плаћања рачуна интернетом и конверзију валута. Првих пет плаћања месечно, без обзира на износ, ослобођено је провизије. Уз текући рачун клијенти добијају „маестро“ дебитну картицу и „мастеркард“ кредитну картицу, без икаквих додатних трошкова чланарине.

Уз Интеза хит текући рачун бесплатно се добија допунско здравствено осигурање, које обезбеђује новчану надокнаду у случају теже болести, хируршке интервенције или инвалидитета као последице несрећног случаја.

Нове повољности Хипо Алпе-Адрија-банке

Хипо Алпе-Адрија-банка а.д. Београд увела је од 15. марта нове повољности за грађане који желе готовинске позајмице са валутном клаузулом у еврима или у швајцарским францима, а којима могу и да рефинансирају кредите узете код других банака.

Банка је значајно продужила рок отплате на чак 10 година, а кредит се сада може добити за само 24 сата. У оба случаја, наменски депозит у висини 20 одсто од одобреног износа кредита може да се обезбеди из самог кредита.

Уколико грађани имају текући рачун код Хипо Алпе-Адрија-банке а.д. Београд, готовински кредити у еврима одобравају се по номиналној каматној стопи од 13,95 одсто годишње, промењивој, са пропорционалном методом обрачуна, и нешто нижој ефективној каматној стопи – од 17,69 одсто до 19,88 одсто.

Код кредита у швајцарским францима камате су још повољније за кориснике текућег рачуна у банци. Номинална камата износи 12,95 одсто годишње, промењива, а ефективна од 15,55 одсто до 18,69 одсто.

Кредити се одобравају у износу од 500 до 10.000 евра, и од 1.000 до 15.000 швајцарских франака, у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан исплате. Када износ кредита не прелази 5.000 евра, односно 7.500 швајцарских франака, клијентима са текућим рачуном код Хипо Алпе-Адрија банке а.д. Београд нису потребни солидарни јемци.

Уговор „Винопродукта Чока“ и „Бадела 1862“

„Винопродукт Чока“ д.о.о, један од водећих произвођача вина на овим просторима, 14. марта је у Суботици склопио уговор о дистрибуцији вина са предузећем „Бадел 1862“ д.д. из Загреба. „Винопродукт Чока“ је до сада своје производе пласирао на тржиште Хрватске преко малопродајног ланца Конзум, који је лидер у продаји са више од 570 малопродајних објеката. „Бадел 1862“, највећи је произвођач вина и жестоких алкохолних пића у Хрватској, са изузетно јаком дистрибутивном мрежом која покрива целокупно тржиште Републике Хрватске. Осим што своје производе извози у 26 земаља широм света, ексклузивни је дистрибутер познатих светских брендова.

„Бадел 1862“ ће након склапања уговора дистрибуирати вина „Винопродукта Чока“, и „ди луна сангрију“ као допуну свом асортиману на целокупној територији Републике Хрватске. „Бадел 1862“ као дистрибутер производа „Винопродукта Чока“ омогућиће њихову заступљеност на целокупном тржишту Хрватске. План је да се акценат стави на продају Чокиних вина у HoReCa објектима, као и у објектима дуж Хрватске обале. Очекује се да продаја вина „Винопродукта Чока“ на тржишту Републике Хрватске достигне ниво од 500.000 боца до краја 2007. године.

Нови изглед ОМВ рели аутомобила

ОМВ, водећа нафтна и гасна групација централне Европе, позива децу до 14 година старости да дизајнирају нови изглед рели аутомобила ОМВ возача Манфреда Штола. Креативне, футуристичке и забавне цртеже треба послати у ОМВ до 13. априла 2007. Рели аутомобил са OMV Move & Help победничким изгледом биће представљен на ADAC Rally у Немачкој од 17. до 19. августа 2007. Млади победник ће се наћи у жижи догађаја, заједно са целом породицом (пет особа максимално). Шаблони за цртање могу се преузети са интернет сајта ОМВ Рели тима на адреси www.owrt.com.

Ограничења када је реч о машти не постоје – све идеје, од цвећем прошараног травњака, до футуристичке теме из далеког свемира, добродошле су. Жири ће одабрати три најбоље креације, а победнички цртеж биће изабран на финалном гласању које почиње у мају на www.оwрт.com.

Све радове треба послати до 13. априла 2007. на адресу:

OMV Aktiengesellschaft
Keyword “Move & Help Malwettbewerb (Drawing Competition)”
Corporate Communications
Otto-Wagner-Platz 5
A-1090 Wien
или на е-mail owrt@omv.com (као JPEG датотеку са најмање 300 dpi).

Теленор нуди нове тарифе

Ако вам добро звучи цена СМС поруке од једног динара, минут разговора од 2,5 динара, неограничен број и дужина разговора с вашим омиљеним саговорником за 150 динара месечно или јефтинији приступ интернету преко мобилног телефона свуда у Теленоровој мрежи, истражите понуду тарифних додатака који вам омогућавају да комуницирате по тренутно најнижим ценама на тржишту. Куповином једног тарифног додатка или комбинацијом неколико њих можете још боље прилагодити својим потребама и жељама тарифни пакет који користите.

У току промотивног периода, који траје до 1. јуна, за постпејд кориснике важи попуст од 50 одсто на све тарифне додатке.

Успон Гранд прома

Компанија Гранд пром ове године очекује промет од 100 милиона евра, јер је повезивањем са Соко Штарком прерасла у значајну регионалну компанију. За три године промет компаније требало би да достигне 150 милиона евра. На домаћем тржишту продали смо лане око 20.000 тона производа од чега 15.000 тона кафе, што значи да је продаја „гранд кафе“ забележила раст од око седам одсто – изјавио је на продајној конференцији компаније Слободан Вучићевић, генерални директор Гранд прома и извршни директор компаније Дрога Колинска за југоисточну Европу. Вучићевић је најавио да компанија намерава да шири производњу куповином нових, прехрамбених компанија у региону југоисточне Европе (Србија, Македонија, Црна Гора и БиХ). Он је подсетио да је током прошле године Дрога Колинска обавила три аквизиције – Бонито кафе, у Србији, и Југококте и Златног зрна, у Македонији.

Према речима Бојана Кнежевића, директора продаје Гранд прома, ова компанија планира да прошири палету производа и да повећа промет у овој години за око 35 одсто. При том, лидерска позиција Гранд кафе и повећање пласмана производа Соко Штарка за 12 одсто – само су неки од основних циљева пословања компаније за ову годину.

Чип картице Ерсте банке

Све картице намењене правним лицима које издаје Ерсте банка а.д. Нови Сад – виза бизнис и виза бизнис чарџ – однедавно су засноване на чип технологији, која омогућава висок ниво заштите и готово у потпуности онемогућава злоупотребу картице. Овим се Ерсте банка сврстала међу прве банке у Србији које користе ту технологију. Од картица Ерсте банке намењене грађанима, чип поседују виза електрон (идентификациона картица за текући рачун) и маестро (идентификациона за девизни рачун).

„Visa Business Charge“ картица омогућава да се трошкови направљени у току једног месеца измире у целости до 15. у наредном месецу без обрачунавања камате.

Према речима Жан-Марк Тонтија, регионалног директора Визе Интернационал за Србију, чип или смарт картице су платне картице 21. века са бројним предностима, а њихово увођење ће донети многе олакшице садашњим и будућим клијентима Ерсте банке.

Биометријски миш

Siemens IT Solutions and Services представио је на овогодишњем ЦеБИТ-у комплетан биометријски портфолио и заједно са компанијом Чери (Cherry) – најновију верзију миша Siemens ID Mouse pro 3. Корисници сада имају сигуран и лак приступ рачунару помоћу отиска прста, па нису потребне шифре приликом регистрације. Cherry обезбеђује хардвер, док је Siemens Biometrics Center развио биометријске алгоритме и софтверска решења која омогућују да биометријски подаци више различитих корисника буду сачувани.

Отисак прста је најраспрострањенији биометријски „алат“ који се данас користи. Миш се веома лако употребљава: корисник се први пут региструје тако што стави прст на интегрисани сензор на мишу. За каснији приступ, повратак са скринсејвера или приступ специјално заштићеним подацима, корисник само треба да додирне сензор и поново је регистрован за мање од секунде.

Мастеркард Финдоместик банке

Финдоместик банка а.д. Београд својим клијентима нуди мастеркард стандард револвинг кредитну картицу по веома повољним условима: месечна камата 1,9 одсто, минимална месечна отплата пет одсто и кредитни лимит у висини до шест месечних плата. Грађани заинтересовани да постану власници мастеркард стандард револвинг кредитне картице не морају да примају зараду преко Финдоместик банке, не морају да уплаћују депозит, не морају да траже жиранте, нити да буду клијенти Финдоместик банке.

Финдоместик банка омогућава и рефинансирање задужења на кредитним картицама других банака. Преласком на мастеркард, постојећи дуг се отплаћује по повољнијим условима, уз нижу камату и мање рате.

Пробизнис лидер 2006.

Пробизнис лидер је традиционална манифестација на којој су 26. марта додељена признања најбољим малим и средњим предузећима. Манифестацију заједно организују Прокредит банка и Клуб привредних новинара. Ове године заједнички жири Прокредит банке (председник жирија Мирјана Закањи, члан Извршног одбора Прокредит банке) и Клуба привредних новинара (Бранислав Гулан, Привредна комора Србије) одлучио је да су најбоља три предузећа из сваке категорије: „Клека“ откуп и прерада шумских плодова, из Трговишта (микро предузеће), „Арт 02“ графичко-издавачка делатност, Београд (мало предузеће) и у категорији средњих предузећа, прво место деле „Азаро“, производња и продаја текстила Београд и „Бак“ произвођач флуоресцентних светиљки, Београд.

Донација Чачанске банке

Чачанска банка је средином марта доделила Дому за незбринуту децу “Михаило Ступар” у Ваљеву помоћ у износу од 50.000 динара. Председник Извршног одбора банке, Драган Јовановић, подсетио је да је Чачанска банка пословну 2006. годину, завршила са растом билансне активе од преко 90 одсто и ванбилансне активе за 63 одсто и нето добитком од 277,7 милиона динара.

Чачанска банка пружа потпуну банкарску услугу правним и физичким лицима. Циљ банке у Ваљеву јесте да кроз развој малих и средњих предузећа оствари развој привреде читавог Колубарског региона. Чачанска банка је регионална банка, која послује у 12 градова у Србији.

Специјална понуда Banca Intesa и Intesa Leasing-а

На овогодишњем Сајму аутомобила, Intesa Leasing, као генерални спонзор, представила је своју специјалну понуду за финансирање набавке нових и половних аутомобила, која је важила само за захтеве поднете у време трајања Сајма, односно у периоду од 23.03. до 01.04. 2007. године.

У заједничком наступу, Banca Intesa је посетиоцима Сајма понудила кредите за куповину нових и половних аутомобила под најповољним условима на тржишту. Кредити за куповину нових и половних аутомобила Banca Intesa одобравају се у минималном износу од 3000 евра, на рок до седам година, уз обавезно учешће од 20 одсто. Клијент има могућност избора да ли ће као инструмент обезбеђења да користи два жиранта или залогу над аутомобилом, који мора, у том случају да буде каско осигуран. Ови кредити су одобравани под изузетно повољним условима, по номиналној каматној стопи од 11 одсто годишње, односно ефективној од 12,39 одсто.

Услови за куповину аутомобила из понуде Делта М-а (Fiat, Lancia, BMW, Honda, Alfa Romeo, Mini Moris) су још повољнији. Номинална каматна стопа је 9,5 одсто, а ефективна од 10,38 одсто.

С обзиром на то да велики број грађана заинтересованих за набавку возила путем лизинга није у могућност да испуни прописане услове за одобрење захтева, Intesa Leasing jе на Сајму представила производ за чије је одобрење потребно само једно – 30 одсто учешћа од цене возила са порезом.

Podelite ovaj tekst: