HAJNRIH ŠALER, DIREKTOR BEČKE BERZE: Balkanska tržišta će morati da čekaju „drugi krug”

Ovaj region u osnovi zavisi od eksternog finansiranja i od mogućnosti da sam finansira investicije. Zato visoki deficit na tekućim računima može da zaustavi privredni rast. Na značajniji ekonomski oporavak će morati da se čeka, jer će rast bruto domaćeg proizvoda u balkanskim zemljama biti prilično nizak u sledećoj godini

Heinrich Schaller

Hajnrih Šaler (Heinrich Schaller), direktor Bečke berze koja u svom vlasništvu odnedavno ima berze u Ljubljani, Budimpešti i Pragu, gostovao je na tradicionalnoj međunarodnoj konferenciji Beogradske berze (održana 19. i 20. novembra u Beogradu), iznoseći svoja ekspertska znanja u okviru teme: „Strategije likvidnosti Bečke berze“. U ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis, vođenim pre održavanja ove međunarodne konferencije, pitali smo gospodina Šalera o problemima sa kojima su se susretale berze na velikim i malim tržištima, o poukama koje je u berzanskom poslovanju donela svetska ekonomska kriza, o ranijim namerama da Bečka berza kupi i Beogradsku berzu, kao i o procenama ekonomskih kretanja u ovom delu Balkana u narednoj godini.

• Kakve su Vaše procene – kada će doći do oporavka tržišta kapitala u regionu Balkana? Kakva će biti 2010. godina za poslovanje?

– Ovaj region u osnovi zavisi od eksternog finansiranja i mogućnosti da finansira investicije. Visoki deficit na tekućim računima može da spreči privredni rast, jer je potencijal ograničen na domaće finansiranje, što vodi u povećanje štednje i smanjenje domaće potrošnje. Kao posledica, balkanska tržišta će možda morati da čekaju „drugi krug“ za značajniji oporavak, pa rast bruto domaćeg proizvoda može biti prilično nizak.

• Bečka berza jedna je od najvećih u regionu, a u 2009. godini zabeležila je dobre rezultate u trgovinskim i tržišnim dešavanjima, u odnosu na druge berze. Kako ste uspeli da izbegnete probleme?

– Naravno, i Bečka berza je pogođena krizom. Pošto smo regionalna berza, pogođeni smo više od drugih. Ali, kada su se tržišta oporavila, možemo da primetimo suprotan efekat: austrijski berzanski indeks je prošao izuzetno dobro na međunarodnom planu i investitori se vraćaju na naša tržišta, sa pozitivnim razvojem događaja u centralnoj i istočnoj Evropi.

Jedna od naših prednosti je oduvek bila naša internacionalna reputacija eksperata za centralnu i istočnu Evropu, zahvaljujući našim brojnim saradnjama u regionu. Naša snaga leži u našem internacionalnom pristupu i znanju koje je zasnovano na velikom broju internacionalnih berzanskih članova i na poznavanju indeksa.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: