Инфлација испод црте

Иако је за прошлу годину била пројектована инфлација од 9,3 одсто, мерама централне банке сведена је на 6,6 одсто

inflacija-ispod-crteУ 2006. години остварена инфлација је нижа од пројектоване и износи 6,6 одсто, базна инфлација је шест одсто, па је због тога Народна банка Србије одлучила да смањи степен рестриктивности монетарне политике. Тако је референтна каматна стопа још једном смањена крајем децембра 2006, овог пута за 1,5 процентних поена. Снижавањем своје камате са 15,5 на 14 одсто, централна банка ће позитивно утицати на кретање каматних стопа у банкарском сектору, али и на стабилност курса динара и привредни раст – оценио је Радован Јелашић, гувернер Народне банке Србије, у разговору са новинарима, крајем децембра 2006. године, на годишњој конференцији за штампу.

Гувернер је подсетио да је Монетарни одбор НБС одлучио да стопе обавезне резерве на сва краткорочна задуживања банака у иностранству на рок до две године са 60 одсто спусти на 45 одсто, а на дужи рок на 40 одсто. Такође, смањена је динарска обавезна резерва са 15 на 10 одсто а задржана је обавезна резерва на домаћу девизну штедњу и депозите становништва од 40 одсто. Током 2007. године и ту би требало да дође до смањења.

Мања резерва

– Услед смањења обавезне резерве банака ослобођено је око седам милијарди динара, што би требало најпре да се одрази на динарске кредите, а потом и на друге банкарске понуде, рекао је Јелашић.

Према његовим речима, циљ НБС је да и на овај начин додатно стимулише трансакције у домаћој валути и повећа заинтересованост банака за динарске изворе смањујући им трошкове по овом основу.

Донација

Народна банка Србије и крушевачки Хенкел прикључили су се листи 400 компанија и институција које су до сада помогле организацију „Мали велики људи”, која брине о деци ометеној у развоју. На конференцији за новинаре у НБС монахињама манастира Света Петка код Параћина, које брину о 92 малишана, уручен је поклон крушевачке фабрике у коме је 800 килограма детерџента за веш и 1.400 боца шампона. НБС је свој новчани прилог од 100.000 динара употпунила пакетима за малишане у домовима за незбринуту децу.

Говорећи о новинама у монетарној политици, Јелашић је у први план истакао смањење провизије са 0,7 на 0,5 одсто, коју ће НБС давати мењачима. Та провизија би до краја 2007. године требало да буде сведена на само 0,1 одсто. Осим тога, од средине 2007. године НБС ће од мењача уместо досадашњих десет, примати само три валуте: евро, долар и швајцарски франак. Такође, и преосталих 40 електронских мењачница које данас држи НБС биће продате, чиме ће се НБС у великој мери повући из пословања са мењачима и оставити пословним банкама да са њима раде. Иначе, током 2006. године НБС је од мењача откупила 943 милиона евра, а на међубанкарском девизном тржишту откупила 300 милиона евра више него што је продала.

– Главни изазов за НБС у 2007. години биће да се додатно учврсти садашњи ниво ниске стопе инфлације, уз одржавање стабилног курса и јаког финансијског система. То значи да ћемо јачати улогу тржишних инструмената, односно двонедељних репо и шестомесечних хартија од вредности, а подстицаћемо и дугорочну штедњу у динарима – рекао је гувернер Јелашић.

Јачање динара

Према оцени гувернера, пословне банке су у 2006. години, због лоше процене кретања курса, изгубиле између две и три милијарде динара. Динар је значајно ојачао, а девизне резерве су у 2006. години удвостручене и у децембру су износиле 12 милијарди. Гувернер је најавио да ће у марту 2007. године бити исплаћен целокупан дуг према ММФ-у који износи око 250 милиона евра, што је остатак дуговања.

– Динар никада није слободније „пливао“ него последњих шест месеци. И док се учешће НБС на међубанкарском девизном тржишту сводило на продају девиза, од августа је то пре свега куповина девиза од пословних банака. И даље смо принуђени да бранимо динар од апре­сијације – рекао је гувернер НБС.

Радован Јелашић је потврдио да је НБС дала сагласност Московској банци да може да преузме 51 одсто капитала Агробанке, напомињући да је, осим ове, још једна веома значајна страна банка заинтересована за куповину већинског удела у Агробанци, али да за сада није доставила потребну документацију.

Р. Н.

Podelite ovaj tekst: