ITS: Неочекивани раст долара

Прва недеља трговања збунила је целу јавност, јер је по свим предвиђањима највећих банака и индивидуалних аналитичара долар требало значајно да ослаби у односу на евро у 2007. години

Драган Бергер

Драган Бергер

Већ неколико година прва недеља трговања даје генералну идеју за правац кретања одређеног валутног пара. Ако погледамо првих пет дана трговања у овој години за валутни пар EUR/USD можемо закључити да је долар неочекивано ојачао и евро, у односу на долар, неочекивано пао за преко 200 пипсева или 1,55 одсто. Закључна цена за последњи дан трговања у 2006. години била је 1.3200 а цена затварања на крају прве недеље у 2007. години је 1,3000.

Прва недеља трговања збунила је целу јавност, јер је по свим предвиђањима највећих банака и индивидуалних аналитичара долар требало значајно да ослаби у односу на евро у 2007. години. По свим фундаменталним показатељима у 2006. години, амерички долар заиста ништа није нудио као добар разлог да се инвестира у њега. Његов колапс у 2007. години предвиђали су чак и неки од највећих инвеститора у свету као што су Ворен Бафет, Џорџ Сорош и Џон Темплтон, и на ту „карту“ се кладе у билионима долара.

Новогодишње изненађење је било што су за амерички долар објављени далеко бољи фундаментални показатељи од очекиваних у првој недељи трговања. Америчка економија је креирала далеко више нових радних места у децембру 2006. године, а и број радних места који је креиран у новембру исто тако је био ревидиран набоље. Такође, смањена је шанса да дође до пада камата у наредна три месеца, што је позитивно утицало на долар.

Такве неочекиване вести су креирале панику, што је проузроковало доста полемика око тога шта се заправо дешава. Многе банке су ревидирале своја предвиђања, неки сумњају у тачност података, а неки кажу да је то само било „усамљено острво“ у низу негативних података који тек следе у наредним недељама и месецима.

У сваком случају, препоручујемо да се и даље купује евро у односу на долар, до важнијих нивоа подршке који су између 1,2900 и 1,3000 и даље предвиђамо раст евра до нивоа најмање 1.3600, и то најдаље у наредних шест месеци. Уколико дође до пробијања нивоа 1,2900, направићемо ревизију стратегије. Јануар ће бити доста турбулентан месец тако да треба имати стрпљења док се за 2007. годину поставе нови темељи.

     International Trading Shool 

Podelite ovaj tekst: