Intervju MIODRAG KOSTIĆ: Najveći srpski izvoznik

Već godinu dana MK Commerce je najveći srpski izvoznik: godišnje izveze robe u vrednosti 110 miliona evra, a uveze sirovine za 20 miliona evra

Miodrag Kostić

Miodrag Kostić

Većinski vlasnik sve četiri MK Commerce-ove šećerane, tačno je, postala je nemačka kompanija “Nordzucker”. Nije, međutim, reč o prodaji. Sklopili smo sa ovim evropskim proizvođačem strateško partnerstvo. Oni su preuzeli naše dugove, a o parama ćemo razgovarati za najranije tri godine, kada vidimo u kom pravcu ide ta industrija i koje će biti performanse te naše zajedničke firme.
Miodrag Kostić, srpski nekrunisani “kralj šećera”, u intervjuu za Magazin Biznis otklanja dilemu za koliko para je prodao svoju “šećernu” imperiju.

– Nema miliona i nisam izašao iz biznisa sa šećerom. Ostajem u tim poslovima, a sa “Nordzucker-om” smo se udružili da bismo radili još bolje. Ne možemo mi kao mala zemlja da pariramo svetskim proizvođačima. “Nordzucker” ima godišnju proizvodnju od 1,6 miliona tona, “Su zucker” ima godišnju proizvodnju od 2,3 miliona tona. Mi, MK Commerce, proizvodimo 200 tona, mogli bismo možda i 400 tona, ali ne možemo sami, pogotovo ne sa ovakvim odnosom države. Tako da je ideja da potražimo utočište u nekoj velikoj kompaniji i da tu zauzmemo najbolju moguću poziciju, glavna motivacija koja nas je opredelila da budemo deo “Nordzucker-a”. Postajemo deo evropske priče. Izvozimo šećer u sve evropske zemlje i to četvrtu godinu zaredom. Eto, niko ne govori da smo mi već godinu dana najveći srpski izvoznici. Kažu – najveći izvoznik je “US Steel”, a oni izvezu robu u vrednosti 400 miliona evra i istovremeno uvezu za 360 miliona evra. MK Commerce godišnje izveze robu u vrednosti 110 miliona evra, a uveze za 20 miliona evra.

• Šećerane su ostale u sistemu MK Commerce-a ?

– Ne. Izdvojili smo ih u posebno preduzeće, koje se zove “Sunoko” i većinski vlasnik “Sunoka” je “Nordzucker”. Razgovore sa “Nordzuckerom” započeli smo još u novembru 2004. Pregovori su trajali, eto, pune 2,5 godine. Ne može se tržište šećera u Srbiji gledati izdvojeno od Evrope, izdvojeno od zbivanja na međunarodnom tržištu. Promene na tržištu šećera su velike, posebno na tržištu zemalja Evropske unije i procenjuje se da 30 odsto sadašnjih proizvođača neće opstati. Šta će tek biti kod nas?!

Moja poslovna orijentacija je da radim poslove koji imaju prodaju i van granica ove zemlje. Sve što radim radim tako da se proizvodi mogu plasirati na inostrano tržište, jer vezivanje isključivo za domaće tržište bio bi isuviše rizičan posao: dinarska nelikvidnost, krediti su uglavnom u stranoj valuti, a plasmani u dinarima.

• Sve te četiri šećerane kupili ste pre nepune četiri godine, od kojih tri za po tri evra?

– Da, famozna tri evra. Više je to bio, sa moje strane, rizičan potez – da vidim kako će se stvari odvijati ako kupim te tri šećerane za ta simbolična tri evra. Da sam znao da će onako jeftino biti prodate “Crvenka” i “Žabalj”, verovatno bih drugačije razmišljao. Pa, valjda bih radije kupio tada nešto za milion evra što u tom momentu pravi sedam miliona evra, nego nešto za tri evra što ima gubitak od 23 miliona evra. Kada smo, naime, mi plaćali te tri šećerane po tri evra zbir njihovih gubitaka je iznosio 23 miliona evra. U isto vreme, “Helenic sugar” je kupio “Crvenku” i “Žabalj” za nepuna tri miliona evra, a one su bile u dobitku devet miliona evra.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE NASTAO NAJPOZNATIJI DOMAĆI BREND: “Plazma” nacionale
  • MENADŽERSKA GALAKSIJA: Milionski topli obrok
  • PRENOSIMO: MAGAZIN BIZNIS U SARADNJI SA CAFFE & BAR: Najbolji beogradski restorani
  • INTELEKTUALNA SVOJINA I DOBRA VOLJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Proizvodnja znanja i ideja
  • STRATEGIJE POSLOVNE KOMUNIKACIJE: Kako šefu saopštiti lošu vest
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Moralna klima u firmi
  • FRANCUSKA U VRTLOGU NEZADOVOLJSTVA STUDENATA I ĐAKA: Strah od 26. rođendana
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: MISLI I BOGATI SE, NAPOLEONA HILA Izbrišite reč „nemoguće”
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA” DŽEKA VELČA Teško je nekog otpustiti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2006.
Podelite ovaj tekst: