POSLE OBJAVLJIVANJA OVOGODIŠNJE LISTE NAJBOGATIJIH LJUDI SVETA: Milijarda, gore-dole

Broj superbogatih se ponovo uvećao: 793 milijardera sa liste magazina “Forbs”, kontrolišu 2,6 triliona dolara, gotovo ceo bruto nacionalni dohodak jedne Nemačke!

Bil Gejts

Bil Gejts

“Ni milijarda nije više ono što je nekad bila”, prokomentarisala je Lujza Karol, jedna od urednica “Forbsa”, predstavljajući ovogodišnju tradicionalnu listu svetskih milijardera. Komentar je usledio verovatno zato što broj globalnih bogatuna neprestano raste: na ovogodišnjoj listi bilo ih je čak 15 odsto više (102 nova imena) nego na lanjskoj: njih ukupno 793, koji su, svi zajedno, “teški” ni manje ni više nego 2,6 triliona (hiljada milijardi) dolara!

Dovoljno da se zavrti u glavi, mada treba imati u vidu da to nije jednostavno gomila para: to je ukupna vrednost svega što ova planetarna elita poseduje, u vidu akcija, biznisa, nekretnina, pa i na računima. Poređenja radi, ovi superbogataši kontrolišu svotu koja je samo za oko 200 milijardi manja od bruto nacionalnog proizvoda Nemačke, ali je za oko 500 milijardi veća od svega što se proizvede i razmeni u Francuskoj, duplo je veća od BNP-a Rusije i dva i po puta od ekonomske moći Kanade.

U proseku, svaki od njih ima 3,3 milijarde dolara. Kada je “Forbs” pre dve decenije sastavljao prvu listu ove vrste, na njoj je bilo samo 140 milijardera. Pre tri godine evidentirano ih je 476. To što je ta brojka za samo 36 meseci povećana za više od 300 imena svedoči o napretku koji je za to vreme ostvaren u svetskoj ekonomiji, ali verovatno i o tome da ni milijarde nisu više teške kao nekad.

Bil Gejts je sačuvao prvo mesto na ovom čuvenom spisku, na koje se popeo još pre 12 godina, danas sa svojih 50 milijardi dolara. Pridošlica je dvadesetdvogodišnja Hind Hariri, ćerka Raka Haririja, u atentatu ubijenog bivšeg premijera Libana, kojoj je od očeve zaostavštine pripalo 1,4 milijarde dolara. Ona je jedna od 78 žena na ovogodišnjoj listi na kojoj ih je deset više nego lane. Valja napomenuti da samo šest među njima nisu bogate naslednice, odnosno da su same stekle svoje bogatstvo.

Prva decenija ovog veka obeležena je globalnim ekonomskim usponom Kine i Indije, što se adekvatno odrazilo i na “Forbsovoj” listi. Od dva azijska rivala, ovoga puta isprednjačila je Indija sa 23 milijardera teška ukupno 99 milijardi dolara (čime je prestigla Japan sa 27 milijardera koji zajedno imaju 67 milijardi), dok je Kina učetvorostručila broj svojih milijardera: lane je imala samo dvojicu, dok ih je ove godine osam.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE NASTAO NAJPOZNATIJI DOMAĆI BREND: “Plazma” nacionale
  • MENADŽERSKA GALAKSIJA: Milionski topli obrok
  • PRENOSIMO: MAGAZIN BIZNIS U SARADNJI SA CAFFE & BAR: Najbolji beogradski restorani
  • INTELEKTUALNA SVOJINA I DOBRA VOLJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Proizvodnja znanja i ideja
  • STRATEGIJE POSLOVNE KOMUNIKACIJE: Kako šefu saopštiti lošu vest
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Moralna klima u firmi
  • FRANCUSKA U VRTLOGU NEZADOVOLJSTVA STUDENATA I ĐAKA: Strah od 26. rođendana
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: MISLI I BOGATI SE, NAPOLEONA HILA Izbrišite reč „nemoguće”
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA” DŽEKA VELČA Teško je nekog otpustiti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2006.
Podelite ovaj tekst: