INTERVJU NENAD POPOVIĆ: Investiranje je naša strategija

Ako bi Kosovo bilo nezavisno, ono je apsolutno ekonomski neodrživo, makar u prvih 15-20 godina. I mi to stalno treba da ponavljamo međunarodnoj zajednici: „Nezavisnost možda lepo zvuči, ali vreme je da shvatite da u sledećih 20 godina, svake godine morate slati po nekoliko milijardi dolara na Kosmet

dr Nenad Popović

dr Nenad Popović

Mesto predsednika Ekonomskog tima vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, ugledni privrednik dr Nenad Popović, predsednik međunarodne kompanije ABS holding, kaže, prihvatio je jer je ubeđen da je ekonomija jedan od ključnih faktora za rešenje tog problema.

– Naravno da je moguće uspostaviti saradnju, naglašava dr Nenad Popović u razgovoru za Magazin Biznis. – Uostalom, Srbi i Albanci i danas odlično trguju. Stvari samo treba postaviti realno i sa proklamacija krenuti na posao.

• Ekonomski tim je u taj posao već krenuo?

– Jeste. Radimo strategiju vodeći računa o realnim uslovima u kojima danas živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji i nadam se da ćemo, u roku od šest meseci, završiti tu strategiju koja, pre svega, treba da doprinese otvaranju novih radnih mesta. U tome je čvorište brojnih problema, i to je naš prevashodni cilj – ljudi moraju da rade. Najveći problem na Kosmetu jeste nezaposlenost i mi, otvaranjem novih radnih mesta, našoj srpskoj zajednici moramo omogućiti da radi, stvara, proizvodi, zarađuje… Pošli smo od realnih uslova u kojima danas živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji.

• Dok stigne ta strategija, reći će cinici, Srba možda i neće više biti na tim prostorima?

– Pa, najlakše je biti pesimista. Najlakše je ne raditi ništa, a onda druge kriviti kada stvari odu kako odu. Tu destrukciju Srbija sebi više ne bi smela da dopusti. Jeste, kompletna strategija dugoročnog razvoja biće gotova za pola godine, ali u međuvremenu se tamo rade i konkretni projekti. Pokušavamo, paralelno, da pomognemo ljudima da započnu sopstveni biznis, pokrenu neku porodičnu proizvodnju, jer je razvoj mikropreduzeća jedino i pravo rešenje za srpsku zajednicu na Kosmetu.

• Za te projekte su potrebne i prilične pare. Računate li samo na budžet Srbije ili i na donacije?

– I na jedno i na drugo. Država poslednjih godina znatno pomaže na Kosovu i Metohiji, ali mi želimo da od te pomoći bude i dugoročne koristi. Takođe, u tom smeru animiramo i donatore. Evo, nedavno sam imao susret sa gospodinom Jurijem Luškovom, gradonačelnikom Moskve, i grad Moskva nam je darovao materijal za izgradnju kuća u vrednosti od dva miliona dolara. Selo se gradi u blizini Istoka i zvaće se – Moskva! Naravno da sam zahvalio, ali sam i rekao: dajte, ljudi, da za milion dolara izgradimo kuće, a da za milion dolara otvorimo mini fabrike. Ljudima je neophodna kuća, ali im treba i posao.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBIM I DINAMIKA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA U SRBIJI U PERIODU OD 1992. DO 2005. GODINE: Zašto nismo dovoljno privlačni
  • OD NOVE GODINE POČINJE NAPLATA NAKNADE ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA: Rude više nisu poklon
  • DRAGOSLAV DRAŽOVIĆ, DIREKTOR LANCA PARFIMERIJA “JASMIN”: U trendu sa lepotom
  • SRPSKA DIJASPORA ZAINTERESOVANA ZA RAZVOJ TURIZMA: Ambasadori srpskog turizma
  • ŽAN MARK TONTI, REGIONALNI MENADŽER VIZE ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Čip ispod kože – futurizam ili realnost
  • SLOVENCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI: Frižideri “Gorenja” iz Valjeva
  • AKTIVNA INTELIGENCIJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Znanje i umeće
  • POSLE APRILSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA: Italija idealno “prepolovljena”
  • REALNE ZARADE INDUSTRIJSKI RAZVIJENIH ZEMALJA: Korejci ispred Britanaca
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2006.
Podelite ovaj tekst: