INTERVJU: STEVAN SANTO: Tri puta manje je više

U globalizaciji najjeftinija radna snaga je najobrazovanija radna snaga. Radnici nisu više interesantni u smislu uštede, njihov posao rade roboti, pa je i Dženeral elektrik svoje razvojno odeljenje preselio iz Amerike u Budimpeštu, jer tu jednog inženjera plaća tri puta manje. Dakle, verovanje da će zbog jeftine radne snage doći kapital, ima logike samo u onim granama u kojima još nije poodmakla automatizacija

Stevan Santo

Stevan Santo

Stevan Santo je prvi direktor fabrike čokolade, bombona i peciva „Pionir” u Subotici, nakon njene privatizacije 1998. godine. U njegovoj poslovnoj biografiji stoji još da je karijeru započeo u nekadašnjem gigantu mesne industrije „29. novembar”, nastavio u „Severu”, odakle je sa mesta direktora otišao za ministra industrije i energetike u vladi Ante Markovića. Prvu polovinu devedesetih godina provodi u Mađarskoj, pokušavajući da izgradi sopstveni biznis. Ipak, 1996. se vraća, i nakon okušavanja u bankarstvu, vraća se u privredu. To bi, veoma sažeto, bio njegov poslovni rezime.

Svaki od poslova na kojima je radio brusio je njegovu ekonomsku logiku, donoseći iskustvo koje izoštreno cilja u problem – u kolektivu, u društvu, u globalnoj zajednici. Otuda ne prihvata klišea u razmišljanju, s lakoćom razbija uvrežena i pogrešna mesta domaće ekonomije, svodeći razmišljanje o poslovanju na pravu meru – meru tržišne ekonomije Evrope i sveta.

Razgovor sa Stevanom Santom vođen je dan nakon upada policije u prostorije BK televizije i on nije krio razočarenje takvim sledom događaja, ne zbog tretmana medijske slobode već, pre svega, zbog pitanja koje je vitalno za našu zemlju – koji stranac će doći da ulaže, nakon ovakvog ugrožavanja privatne svojine? On sam, kaže, vratio se iz Mađarske isključivo iz ličnih razloga.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBIM I DINAMIKA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA U SRBIJI U PERIODU OD 1992. DO 2005. GODINE: Zašto nismo dovoljno privlačni
  • OD NOVE GODINE POČINJE NAPLATA NAKNADE ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA: Rude više nisu poklon
  • DRAGOSLAV DRAŽOVIĆ, DIREKTOR LANCA PARFIMERIJA “JASMIN”: U trendu sa lepotom
  • SRPSKA DIJASPORA ZAINTERESOVANA ZA RAZVOJ TURIZMA: Ambasadori srpskog turizma
  • ŽAN MARK TONTI, REGIONALNI MENADŽER VIZE ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Čip ispod kože – futurizam ili realnost
  • SLOVENCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI: Frižideri “Gorenja” iz Valjeva
  • AKTIVNA INTELIGENCIJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Znanje i umeće
  • POSLE APRILSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA: Italija idealno “prepolovljena”
  • REALNE ZARADE INDUSTRIJSKI RAZVIJENIH ZEMALJA: Korejci ispred Britanaca
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2006.
Podelite ovaj tekst: