Ирина Авдаловић: У Падеју расте не чаробни већ природни пасуљ

На северу Баната, на око 100 хектара, Ирина Авдаловић се већ 12 година успешно бави органском производњом. После школовања у иностранству и рада у сектору финансија, најпре се као потрошач заљубила у органске производе, а потом решила да јој то буде посао. Потрошачи већ добро познају OrgaNika пасуљ, кукуруз кокичар, чајеве и брашна који се праве од сировина контролисаних и под сертификованом производњом

Ирина Авдаловић

Ирина Авдаловић

Досадашњи каријерни пут је Ирину Авдаловић водио од Сједињених Држава где је завршила средњу школу, Француске у којој је стекла диплому бизнис школе – смер финансија, па преко Грчке, тачније Солуна где се запослила у тамошњој експорт-импорт компанији. Исти посао наставила је и по повратку у домовину – у породичној фирми. А онда се, каже за Економетар, најпре као потрошач заљубила у органске производе. И убрзо донела одлуку да на породичном имању у Банату, у селу Падеј, покрене органску производњу.

– Био је логичан след, јер смо органску производњу прво упознали као потрошачи, одговорила је мејлом на питање Економетра, са једног од путовања.

– Као припадници генерације која се труди да побољша квалитет живота у свим сегментима, преиспитивање избора намирница које уносимо у организам свакако је први и најважнији корак, после чега је усмерење ка органској храни неминовно. Притом, добробит је комплексна: од повећане енергије, бољег варења, до јачег имунитета и свеукупног побољшања психофизичког стања организма, додаје она.

Део имања у Падеју су од 2010. године издвојили и определили за органску производњу. Уједно је у новој пословној епизоди, осим ових бенефита, видела изазов у освајању потпуно новог тржишта, али и жељу да својим радом допринесе унапређењу животног амбијента.

Постепено су повећавали површину на којој се све ради искључиво у складу са природом, без употребе хемијских ђубрива и пестицида. Данас газдинство има више од 100 хектара сертификоване земље.

Како додаје Ирина, сваке године ротирају усеве, према плану. Врсте које непрекидно имају у асортиману и које, на неки начин, представљају заштитни знак OrgaNike, јесу кукуруз кокичар и пасуљ.

– Последњих година додали смо житарице од којих правимо неколико врста сертификованог органског брашна.

На почетку су узгајали и чичоку, поврће, шипак, бели лук, бундеву… Да би лакше допрли до потрошача, Ирина је паралелно градила бренд OrgaNika, за чије име је узела властити надимак када је била мала.

Фото: Ивана Чутура

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Добитници награда за предузетништво за 2021.
  • ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕНИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ: Потрошено 14 милијарди динара више него што је објављено
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ЕКОНОМСКИХ ЦЕЛИНА У ПРИВРЕДИ У 2020. ГОДИНИ: Делта холдинг – највећа економска целина у Србији
Podelite ovaj tekst: