ПИСМА ИЗ ИТАЛИЈЕ: Причајмо о кафи

Ми смо народ који воли дуготрајно испијање кафе. Сваки позив на дружење садржи – позив на кафу, иако се у ствари сама кафа можда и не попије. Неко би очекивао да смо толико посвећени кафи, јер имамо развијену производњу исте или узгој зрна. Но, то није случај.

Пише: Марина Лазаревић

Италијани су престоница кафе у Европи, иако се узгајање зрна кафе везује за друге континенте. Ипак, људи кафу најрадије пију баш у Италији. Исто тако, град који се сматра престоницом кафе и у коме су најпознатији и највећи произвођачи кафе, није и град који бележи врхунац профита у продаји кафе у Италији. Напротив. То је мали град који нема волумен да буде у конкуренцији на ту тему. Трст. Права и званична престоница кафе. Када улазите у Трст наићи ћете на таблу на којој то и пише. Зашто је то тако ако није по конзумацији?

Трст је од 18. века лука у којој се обавља слободна трговина кафом. Почетком 20. века ту се налази и берза кафе. Дакле, јасно је. Да бисте набавили кафу, треба да нађете извор у Трсту.

Такође, у њему се налази највећи број произвођача. Дакле, овде немају везе клима нити узгој, али је уско везано са трговином и луком и доласком зрна кафе на прераду, самим тим и на даљу отпрему. Један од познатијих брендова, а кажу и најпознатија кафа на свету је Illy. За ову кафу сам чула анегдоту да је први власник у ствари био Илић. Међутим, иако свако ко у Трст дође из бивше Југе воли да изговори – Трст је наш, а како је Трст био и остао град са пуно наших људи, креатор и први власник Illy пржионице кафе је заправо Ференц Illy, аустроугарског порекла, рођен у Темишвару. Поред ове, позната кафа на нашим просторима је Hausbrandt, такође настала као породични бизнис у Трсту крајем 19. века.

О кафи је написано пуно књига. Трст има и туру кафе, где скупљате печате у одређеним кафетеријама у којима треба да дегустирате врсте.

И ево неких чињеница око њихових навика, а између редова вас позивам да закључите како један производ, у ствари, утиче на покретање читавог низа успутних грана – подизвођача, достављача, подржавајућих артикала да би се тај један производ конзумирао више. Тачно је, не треба увек измишљати рупу на саксији, некада треба само имати ширу слику и видети – шта ми можемо понудити у индустрији у успону, ослонити се на њу и пратити flow. Увек бити у тренду.

Подаци се односе на 2021. годину.

• Италијани су народ који испијање кафе своде на 2-3 секунде. За њих испијање кафе није ритуал који се посебно везује за пријатеље.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Добитници награда за предузетништво за 2021.
  • ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕНИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ: Потрошено 14 милијарди динара више него што је објављено
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ЕКОНОМСКИХ ЦЕЛИНА У ПРИВРЕДИ У 2020. ГОДИНИ: Делта холдинг – највећа економска целина у Србији
Podelite ovaj tekst: