ISKOSA GLEDANO: Nikom ništa ne plaćaju, a prave gubitke

Odmah da vam kažem, iako su podaci koji slede zvanični da zvaničniji ne mogu biti, nemojte se u njih baš skroz naskroz pouzdati.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Prvo, jedni zvanični podaci nesaglasni su sa drugim zvaničnim podacima. Drugo, kad sam među ljudima u to verziranim rekla da je jedna od firmi sa onog famoznog spiska „u restrukturisanju“ prošle godine poslovala sa dobiti, umalo nisu popadali sa stolica, a na podatak da je u firmi zaposleno stotinak ljudi, e tu su se tek poizvrtali – nije tamo zaposlen niko, kažu mi, a zvanično – petoro ljudi. Tako ne znam šta da vam kažem. Ali sam napravila analizu podataka o poslovanju tačno 49 firmi u restrukturisanju, dakle trećina od ukupnog broja, na osnovu njihovih prezentacija na sajtu Agencije za privatizaciju i finansijskih izveštaja koje su za prošlu godinu podnele Agenciji za privredne registre. I to odmah da vam kažem, kod izvesnog broja firmi je razlika između broja zaposlenih sa sajta jedne agencije, ne za malo, nego za po stotinak i više ljudi različita od broja zaposlenih prema podacima druge agencije. Recimo, prema Agenciji za privatizaciju u Prvom maju iz Pirota radi 50 ljudi, prema Agenciji za privredne registre 481. Ili, Prva petoletka po podacima Agencije za privatizaciju ima 11 zaposlenih, po podacima Agencije za privredne registre 138. Ili, firma navodno ima proizvodnju toliko i toliko komada, toliko i toliko kubika, a iskorišćenost proizvodnih kapaciteta joj je nula (0).

Važno podsećanje: radi se o firmama koje su zakonom zaštićene od svojih poverilaca. Pošteno rečeno, nikom ništa ne plaćaju, a od njih 49 prošlu je godinu sa dobiti okončalo samo njih – ŠEST. Ovaj vam je podatak već dovoljan da zaključite kakva im je ne samo sadašnjost nego i budućnost. Prema podacima Agencije za privredne registre od tih 49 firmi koje sam analizirala, prošle su godine sa dobiti poslovale: Omoljica i Bačka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Zatim, Lola preduzetništvo, drvoprerađivačka industrija Savremeni dom, Industrija kablova iz Jagodine i Fond Ineks – intereksport. Ukupno ovih 49 analiziranih firmi zapošljava oko 10.500 radnika, što znači da bi i ukupan broj zaposlenih u firmama u restrukturisanju, kojim se u javnosti spekuliše, vredelo proveriti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO BANKARI OCENJUJU NAJAVU OSNIVANJA FONDA KOJI ĆE PREUZETI NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA BANAKA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI DELTA HOLDINGA ZA PERIOD JANUAR-APRIL 2014: Operativni profit Delte 16 miliona evra
  • UREĐENJE TRŽIŠTA LEKOVA PREMA NAJBOLJOJ PRAKSI EU: Inicijativa udruženja Inovia
  • Istraživanje Banke Inteza o socijalno -ekonomskom statusu : „Novo doba , trećeg doba “: Penzioneri su ekonomski značajan deo populacije
  • IZ ISKUSTVA USPEŠNIH EVROPSKIH PRIVREDA: Stimulacije „na određeno vreme“
  • DA LI DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE PRETI DUŽNIČKO ROPSTVO: Dug zemalja bivše SFRJ dostigao 90 milijardi evra
  • POSLOVNA SAZNANJA: Naučite da brojite do 50
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (1): Zašto brendovi propadaju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2014.
Podelite ovaj tekst: