SLOBODAN PETROVIĆ, IMLEK / DANUBE FOOD GROUP BALKAN: Prejak dinar koči privredni razvoj

Imamo stabilnost, ali nemamo realnost. Kurs dinara se dva i po puta sporije menjao od inflacije, što znači da smo našu privredu oštetili time što smo joj kao teret nabacili razlike u kursu. Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije sa domaćom valutom koja nije fiksno vezana za strane valute

Slobodan Petrović

Slobodan Petrović

Osim najavljenih reformi, morali bismo da krenemo u još dva bitna makroekonomska procesa, veoma važna za stvaranje ambijenta u kojem bi naša privreda mogla da se popravi. Naime, Srbija bi trebalo da uđe u preugovaranje ugovora o pristupu Evropskoj uniji, a drugo je pitanje kursa dinara, koji nije realan.

Ovako je Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka i izvršni direktor (CEO) Denube Food Group Balkan, odgovorio na pitanje šta je posrnuloj privredi Srbije još potrebno da bi se stvorili uslovi za njen oporavak.

– Srbija bi trebalo da uđe u preugovaranje ugovora o pristupu Evropskoj uniji, zato što smo skinuli sve zaštitne mere, a nismo uspeli da dobijemo sva pristupna sredstva niti smo ekonomiju pripremili za otvorenu konkurenciju sa EU. Shvatam da ni našim političarima ni pregovaračima neće biti lako da to urade, zato mislim da bi trebalo da se koncentrišu samo na određene oblasti, gde je to potrebno učiniti. Postoje oblasti gde mi nemamo proizvodnju i tu nema razloga da se štitimo i da se branimo. Ali je to neophodno tamo gde imamo komparativne prednosti, kao što je poljoprivreda, gde bismo mogli nešto od te industrije da napravimo, kako bi ojačala i bila sposobna da konkuriše firmama u EU. Sporazumom je i bilo predviđeno da, kako se polako približavate članstvu u EU, da povlačite novac iz pretpristupnih fondova, reorganizujete svoju ekonomiju i da tako uđete spremni. Mi sada nismo spremni, a ulazimo u evropsku zajednicu. Zato bi to i bila teška ali neophodna mera. Drugi problem je kurs dinara, koji bi trebalo da bude realan a sada nije. Posle toga je važno da kurs bude i stabilan.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO BANKARI OCENJUJU NAJAVU OSNIVANJA FONDA KOJI ĆE PREUZETI NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA BANAKA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI DELTA HOLDINGA ZA PERIOD JANUAR-APRIL 2014: Operativni profit Delte 16 miliona evra
  • UREĐENJE TRŽIŠTA LEKOVA PREMA NAJBOLJOJ PRAKSI EU: Inicijativa udruženja Inovia
  • Istraživanje Banke Inteza o socijalno -ekonomskom statusu : „Novo doba , trećeg doba “: Penzioneri su ekonomski značajan deo populacije
  • IZ ISKUSTVA USPEŠNIH EVROPSKIH PRIVREDA: Stimulacije „na određeno vreme“
  • DA LI DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE PRETI DUŽNIČKO ROPSTVO: Dug zemalja bivše SFRJ dostigao 90 milijardi evra
  • POSLOVNA SAZNANJA: Naučite da brojite do 50
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (1): Zašto brendovi propadaju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2014.
Podelite ovaj tekst: