ISKOSA GLEDANO: Zaštita narodu, internet hakerima

U vreme kad je postojala Jugoslovenska narodna armija, deca i porodica s vezom su oslobađana služenja vojnog roka s dijagnozom kojoj smo se među nama podsmevali.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Ta se dijagnoza zvala “situaciona anksioznost“. Nije bilo zgodno da se oslobađanje ishoduje nekom ozbiljnom psihijatrijskom dijagnozom, kasnije je teško sprati, nego tako „situaciona anksioznost“. Što znači da je sin onih u pesmi opevanih kao „guzonja“ normalan da normalniji ne može biti sve dok se ne nađe u vojsci, e tad postaje anksiozan. Toga sam se setila kad je grupa hakera poznata kao „Fancy bars“ upala u bazu Svetske antidoping federacije i sablaznila nas sve samim pobedničkim imenima koja koriste najjače lekove, inače namenjene beznadežnim bolesnicima, a sve zbog dijagnoze koja glasi „deficit pažnje“.

Od celih ovogodišnjih Olimpijskih igara redovno sam gledala samo gimnastiku. Pravo da vam kažem, toliko ženskih mišića, snage i izdržljivosti mi je izgledalo čudno, mislim svaka čast koliko su ova deca napredovala od vremena kad smo se mi verali po gredi i lomatali po razboju. I da sam imala neke sumnje ne bih smela da ih zucnem, moj sin odmah za vrat: tako, naravno nije bilo u tvom 19. veku!!! Sad kad su ovi hakeri – tehnika narodu, hakerima internet – objavili golu istinu, ja, bezazleni gledalac pun bezrazložnog poverenja osećam se kao idiot (bez Dostojevskog) a takvom me očito smatraju i borci protiv dopinga. Umesto da se brane i pravdaju pred nekim pravosudnim telom, oni meni, samo je prvi put teško biti idiot posle to ide kao po loju, dakle oni meni i ostalim idiotima sa glavne teme skreću pažnju na idiotsko pitanje: čiji su ovo hakeri? Mi novinari najbolje znamo kako se te zamene teza, skretanja sa neprijatnog glavnog na sporedna pitanja, rade. Ohohoho, toga smo se nagledali – onoliko. I na kraju, niko živ ne zna odakle smo ono pošli i otkud mi tamo gde smo stigli.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNI SAJAM NAMEŠTAJA, OPREME, UNUTRAŠNJE DEKORACIJE I SAJAM MAŠINA, ALATA I REPROMATERIJALA U BEOGRADU: Najbolja rešenja u oblasti drvne industrije
  • PREDAVANJE O NEJEDNAKOSTI NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU U BEOGRADU: Globalizacija, migracije i budućnost srednje klase
  • ODLUKA OPEK O SMANJENJU PROIZVODNJE NAFTE: Nade u postepeni oporavak
  • SAVETI ZA REŠAVANJE REALNIH PROBLEMA IZ OBLASTI FINANSIJA I RAČUNOVODSTVA: Status ogranka stranog pravnog lica
  • VREME JE ZA VAŽNE STVARI U ŽIVOTU: Gorenje na sajmu IFA u Berlinu 2016.
  • FELJTON: PITER DRAKER: Upravljanje i rukovođenje preduzećem
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2016.
Podelite ovaj tekst: