ZAOŠTRAVANJE KONKURENCIJE U NAJPROFITABILNIJEM BIZNISU DANAŠNJICE: U ringu i Gugl

Premijerom dva mobilna telefona visoke klase, najveća kompanija internet usluga postaje i proizvođač i ulazi u klinč sa Eplom, ali i svojim dosadašnjim partnerom, Samsungom

Gugl je 4. oktobra predstavio svoj mobilni telefon visoke klase – “piksel”

Gugl je 4. oktobra predstavio svoj mobilni telefon visoke klase – “piksel”

Pošto je krajem septembra proizvođač mobilnog telefona, bez kojeg se nije mogao zamisliti nijedan menadžer, političar ili diplomata, objavio da se predaje i da svoj brend prepušta istoriji, početak oktobra doneo je vest druge vrste: u ring iz koga je poražen izašao Blekberi, ušao je novi borac, Gugl.

Blekberi, mobilni aparat sa malom mehaničkom, ali praktičnom tastaturom, u muzej tehnologije poslao je Epl: sunovrat dotle izuzetno uspešne kanadske kompanije počeo je 2007., kada je svetu predstavljen “ajfon”, proizvod koji je bio toliko revolucionaran da je stvorio jednu celu novu industriju takozvanih “pametnih telefona”, a u suštini svestranih džepnih kompjutera čija je jedna od funkcija bila i telefoniranje.

Ta nova industrija je postala i najprofitabilniji biznis današnjice, uzdigavši Epl na tron najuspešnije informatičke kompanije (sa najvećom berzanskom vrednošću – trenutno oko 600 milijardi dolara), a koliko je uspešna potvrđuje i činjenica da na svojim računima danas ima čak 200 milijardi dolara gotovine.

Ekrani od 5 inča i od 5,5 inča

Prema podacima koji su u opticaju, ove godine će globalnom tržištu biti ponuđeno 1,46 milijardi pametnih telefona, jer su oni postali najpopularniji elektronski uređaji. Svojim proizvođačima će doneti prihode koji će ove godine iznositi oko 400 milijardi dolara…

Nije zato iznenađenje što je u borbu za deo kolača sa ovog tržišta ušla i najveća kompanija internet usluga.

Gugl, koji je od oktobra 2015. deo multinacionalnog konglomerata pod imenom Alfabet, predstavio je 4. oktobra svoj mobilni telefon visoke klase – “piksel”, u dve verzije; sa ekranom od 5 inča i od 5,5 inča – čime je najavio promenu dosadašnje strategije da bude samo liferant mobilnog softvera.

Podloga “piksela” je “android” operativni sistem, koji je pogon i svih ostalih proizvođača pametnih telefona, sa izuzetkom Epla koji ima sopstveni iOS, danas već u desetoj inkarnaciji.

“Gorila” staklo

Gugl se već okušavao u ovoj oblasti, ali tako što je svoj telefonski brend (“neksus”) davao uređajima srednje klase koje su osmislili i realizovali drugi. Ovoga puta je, međutim, sve urađeno “u kući”, od projektovanja do organizovanja lanca snabdevača komponentama, dok je finalna montaža, kao što to radi Epl, “autsorsovana”, u ovom slučaju poverena je tajvanskom HTC-u.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNI SAJAM NAMEŠTAJA, OPREME, UNUTRAŠNJE DEKORACIJE I SAJAM MAŠINA, ALATA I REPROMATERIJALA U BEOGRADU: Najbolja rešenja u oblasti drvne industrije
  • PREDAVANJE O NEJEDNAKOSTI NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU U BEOGRADU: Globalizacija, migracije i budućnost srednje klase
  • ODLUKA OPEK O SMANJENJU PROIZVODNJE NAFTE: Nade u postepeni oporavak
  • SAVETI ZA REŠAVANJE REALNIH PROBLEMA IZ OBLASTI FINANSIJA I RAČUNOVODSTVA: Status ogranka stranog pravnog lica
  • VREME JE ZA VAŽNE STVARI U ŽIVOTU: Gorenje na sajmu IFA u Berlinu 2016.
  • FELJTON: PITER DRAKER: Upravljanje i rukovođenje preduzećem
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2016.
Podelite ovaj tekst: