IZ UGLA EKSPERATA: Dobar biznis model u visoko sofisticiranom IT okruženju

EOS Matrix ima privilegiju da kao jedna od članica EOS grupacije, koja je u direktnoj i neraskidivoj vezi sa regionalnim operativno-razvojnim centrom, kreira svoj biznis model u visoko sofisticiranom IT okruženju. IT sistem je od samog starta podrška uspehu koji smo postigli

Piše: Milan Stojanović, IT Manager, EOS Matrix

Piše: Milan Stojanović, IT Manager, EOS Matrix

Već duže vreme smo svedoci da je za uspešan biznis, pored preduzetničkog duha, vizije, kapitala i konekcija, potrebno imati dobro razvijen informacioni sistem. Bilo da je u pitanju armija IT profesionalaca sa skupom opremom ili par entuzijasta sa Open Source rešenjima, neminovno je da jedna biznis jedinka mora biti propraćena kako IT placentom u svom začetku i rađanju, tako i IT bio-tehnološkim oklopom kroz svoj razvoj, napredak i put ka profitu.

S tim u vezi možemo izdvojiti tri realna scenarija postavljanja i razvoja IT sistema unutar jednog poslovnog okruženja:

• Prvi i idealistički scenario je IT kao predradnja pokretanju biznisa. IT struktura je razvijena pre i na početku razvoja poslovnog okruženja i ne prestaje se sa konstantnim unapređivanjem. Kapital je bitan, ali nije jedini preduslov za pokretanje ovog scenarija. Primat je u svesti lidera i iskustvu IT saradnika. Primer takvog razvoja su sibling biznis jedinice i child jedinice korporacija. Ovako postavljen sistem je preslikan uspešni model ili, pak, samorazvijen model nastao na iskustvu pomenutih objekata u relaciji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: