KAKO OSIGURAVAJUĆE KUĆE ŠTITE UMETNIČKA DELA: Velikanima neophodna zaštita

Prvi korak prilikom osiguranja određenog umetničkog dela jeste utvrđivanje njegove vrednosti, na osnovu procene koju najčešće vrše renomirani ovlašćeni veštaci i kustosi, a koju prilažu ugovarači osiguranja. Sledeći bitan podatak je način smeštanja, obezbeđivanja i čuvanja samog predmeta

velikanima-neophodna-zastitaSvi ljubitelji likovne umetnosti mogli su od 10. septembra do 10. oktobra, u umetničkoj galeriji Nju Moment (New Moment) u Beogradu, da uživaju u izložbi grafika najvećih španskih majstora: Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonia Tapiesa. Pod nazivom „Četiri mačora“ izloženo je više od 50 originalnih grafičkih radova čuvenih autora, koje je srpska javnost prvi put mogla da vidi. S obzirom na izuzetnu vrednost ove interesantne postavke, organizatori su mislili i na bezbednost izloženih grafika. Prateći svetske trendove u domenu osiguranja umetničkih dela, izložba je obezbeđena od svih potencijalnih oštećenja, i to kod UNIQA osiguranja.

– Naša kuća ima razvijenu praksu i dugu tradiciju osiguranja umetničkih dela u institucijama kulture, muzejima, galerijama i drugim izložbenim prostorima, ali i u poslovnim objektima klijenata. Umetnička dela se često dugoročno osiguravaju na stalnim postavkama ili u prostorijama vlasnika, ali se takođe ugovaraju i kratkoročna osiguranja u toku trajanja izložbi – objašnjava Ivan Grujić, direktor Sektora za neživotno osiguranje UNIQA osiguranja.

On kaže da je osiguranje beogradske izložbe urađeno po najkonkurentnijim cenama na tržištu i smatra da, u novčanom smislu, ono verovatno predstavlja mali deo u odnosu na druge troškove pripreme ovakve postavke. S druge strane, pruža veliko pokriće i obezbeđuje „miran san“ svih odgovornih za organizaciju izložbe, kao i vlasnika umetničkih dela.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: