ĐORĐE RADINOVIĆ, STARA PAZOVA: Magnet za investitore

Tačno je da za građevinsku dozvolu treba prikupiti mnogo dokumentacije, ali kod nas postoji birokratija koja za svaki papir koristi priliku za podmićivanje, pa investitori gube strpljenje. Imali smo i mi veliku borbu sa tim, ali kad su ljudi shvatili da tu nema šale i kada su neki i otišli sa svojih radnih mesta… sve je postalo efikasnije

Đorđe Radinović

Đorđe Radinović

Još pre nekoliko decenija, u vreme SFR Jugoslavije, Stara Pazova je bila poznata po dobrim uslovima koje pruža za mali biznis, zahvaljujući čemu je privlačila investitore. Ali, značajan broj investitora je tu stigao i posle 2000. godine. Na čelu opštine Stara Pazova već duže od godinu dana je Đorđe Radinović koji, u razgovoru za Magazin Biznis, kaže da je ta dobra tradicija dovela do toga da možda već sada, po mišljenju mnogih, Stara Pazova može da postane lider u privlačenju investitora – i stranih i domaćih.

– Geografski položaj Stare Pazove je veoma bitan faktor – mi se nalazimo na samoj granici sa Beogradom. Dakle, mi smo prva opština koja se graniči sa glavnim gradom, a istovremeno se nalazimo između dva najveća grada u Srbiji – Beograda i Novog Sada. Zatim, jedina smo opština na dva autoputa: E75 Budimpešta – Beograd i E70 Zagreb – Beograd, imamo obalu Dunava, železnicu… Sve to je uticalo da Stara Pazova i u poslednjih godinu dana, možda i najviše od svih opština, privuče strane investitore, a pored njih razvijaju se i domaći.

• A šta ste Vi uradili otkad ste došli na čelo opštine?

– Kao lokalna samouprava, učinili smo dosta da strani investitori budu zadovoljni. Naprimer, Delez grupa gradi svoj veliki distributivni centar za ceo Balkan, koji treba da bude završen sledeće godine, na površini od 72.000 kvadratnih metara. Investicija je vredna više od 50 miliona evra i otvara 750 radnih mesta, a dobili su građevinsku dozvolu za 95 dana. Mislim da je to ključni momenat. Kada je jedna takva firma došla kod nas, mi smo rekli – može, i tada smo odredili precizne termine i put do početka njihove gradnje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: