KAKO JE 2014. GODINA POČELA ZA PRIVREDU: Darvin šefuje srpskim firmama

Minus u spoljnoj trgovini od skoro pet milijardi evra, planirani jaz u državnoj kasi od 2,4 milijarde evra, rupe u bilansima pojedinačnih preduzeća, kreirali su nemilosrdnu borbu za opstanak u kojoj slabiji stradaju i propadaju. Iako bi se moglo reći da je pad inflacije najveći uspeh trenutne vlasti, ovo je u velikoj meri posledica činjenice da privreda lagano umire, a potrošnja nastavlja silazni trend već nekoliko godina zaredom

darvin-sefuje-srpskim-firmamaDa se čuveni ekonomisti Džon Majnard Kejnz i Adam Smit ovih dana obretnu u Srbiji, poklekli bi pred snagom argumenata jednog biologa. Jer, stanje u srpskoj ekonomiji možda najbolje može da objasni teorija evolucije Čarlsa Darvina. Minus u spoljnoj trgovini od skoro pet milijardi evra, planirani jaz u državnoj kasi od 2,4 milijarde evra, rupe u bilansima pojedinačnih preduzeća, kreirali su nemilosrdnu borbu za opstanak u kojoj slabiji stradaju i propadaju. Jer, period od 2008. godine doneo je privredi brojne izazove, pa se javni dug sa tadašnjih 8,8 popeo na skoro 20 milijardi evra, stopa nezaposlenosti od 14 stigla je na oko 25 procenata, a udeo nenaplativih kredita, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, dostigao je 20,7 odsto.

Ni početak ove godine ne zvuči obećavajuće. Industrijska proizvodnja u januaru je za 12,6 odsto manja u odnosu na prosek 2013. godine, a promet robe u trgovini na malo je i u odnosu na decembar prošle godine manji za čak 23 odsto. Prosečne januarske zarade od decembarskih su niže za četvrtinu. Ipak, treba reći i to da poslednji mesec u godini nije statistički uporediv kada je o platama reč, jer isplata regresa obično značajno podigne prosek. Ono što, međutim, zabrinjava jeste što je u odnosu na lični dohodak isplaćen u januaru 2013. godine, ovogodišnji realno manji za šest odsto. Jedini ohrabrujući podatak dolazi iz Narodne banke, jer je inflacija stabilna. Međutim, ono što nije dobro jeste što je uzrok niske inflacije zapravo niska tražnja, odnosno to što narod nema para da kupuje. Uz to, ona ne donosi pojeftinjenje kapitala za privredu, jer je referentna kamatna stopa i dalje visoka. Tako je na nedavnom Izvršnom odboru NBS zadržana stopa od 9,5 odsto. Uz obrazloženje da “oprezno vođenje monetarne politike nalaže povećana nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, prouzrokovana geopolitičkim previranjima i odlukom FED-a da postepeno smanjuje obim kvantitativnog popuštanja, što pojačava oprez investitora i može imati negativan uticaj na priliv kapitala”.

Uz sve to, poreski prihodi su u januaru podbacili, pa će po svemu sudeći biti potrebne nove mere štednje, koje će, posledično, imati recesioni efekat. I dok statističke brojke zvuče opominjuće, u Uniji poslodavaca upozoravaju da će se iz privrede u toku naredne godine ispumpati 800 miliona evra kroz nove propise usvojene u toku 2013. godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE): Gradite po vašoj meri
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • GENERACIJSKA TRANZICIJA U PORODIČNOM BIZNISU: Porodične firme – stub razvoja ekonomije
 • KO ZASLUŽUJE MBA STIPENDIJU COTRUGLI BUSINESS SCHOOL: Stipendije za najtalentovanije menadžere
 • MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA 58. PUT: Korak u budućnost
 • KONFERENCIJA O HRANI “DODATI VREDNOST PROIZVODIMA”: Najbolje prakse u proizvodnji zdrave hrane
 • ODRŽANA VII REDOVNA SKUPŠTINA ČLANOVA SAM: Najbolja platforma za poslovno povezivanje
 • ZA PRVIH 20 MESECI PROJEKTA ICT HUB, SREDSTVA OBEZBEDILI ORION TELEKOM I DNA COMMUNICATIONS, DOK JE GLAVNI DONATOR USAID: Podrška mladim IT preduzetnicima
 • KONFERENCIJA IZ OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Budućnost HR-a – danas
 • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (5): Poslovni prijatelj i prijatelj sa posla nije isto
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2014.
Podelite ovaj tekst: