PLANETA BIZNIS: Ekonomija podzemlja

Anatomija organizacije nedavno uhapšenog “kuma” najpoznatijeg narkokartela sveta, pokazuje da i kriminalna preduzeća funkcionišu na sličnim principima kao i ona legalna: i tamo su stalne inovacije uslov prosperiteta i opstanka

ekonomija-podzemljaKao prvo, biznis je veoma profitabilan. Po pravilu je i multinacionalan. Ne plaća se korporativni porez (ali se plaća državnim službenicima, a ponegde i političarima). Imun je na svaku recesiju, a potražnja njegove robe je ili stalna, ili se, što je češći slučaj, stalno povećava. Da bi se vodio, kompanija treba da bude dobro organizovana i čvrsto integrisana, vertikalno i horizontalno.

Biznis o kome je reč je – krijumčarenje i distribucija narkotika, opijata svih vrsta. Poslednjih nedelja je u vestima zbog hapšenja njegovog glavnog poslenika (na globalnoj skali), Žoakina Guzmana (Joaquín Guzmán Loera), legendarnog Čapa, gazde najpoznatijeg narkokartela sveta, Sinaloa (po meksičkoj pokrajini odakle dolazi), što je protumačeno kao velika pobeda Meksika i SAD. Privremena doduše, jer su svi svesni da u ovom poslu nema nezamenljivih: svako upražnjeno mesto brzo se popuni.

Specijalni tretman

Guzman ima 56 godina (a po nekima 59), što je u biznisu kojim se bavio kao da ima 150. Spremne optužnice protiv njega ima sedam američkih saveznih država. Meksikanci bi da mu sude oni, ali, sudeći po iskustvu i tome kako se proveo kad je prethodni put dopao zatvora (1993), osuđen na 20 godina i poslat u najčuvaniju meksičku kaznionicu, tamo izgleda nema toga što ne može da se kupi. Tokom pet godina koliko je proveo iza rešetaka, na njegovom platnom spisku je bila cela zatvorska uprava, hranu je birao sa specijalnog menija, biznis vodio sa nekoliko mobilnih telefona, na raspolaganju imao žene kad god bi poželeo (dovozili bi ih zatvorski čuvari), da bi na kraju tu robijašnicu napustio u jednom kombiju sa prljavim vešom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE): Gradite po vašoj meri
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • GENERACIJSKA TRANZICIJA U PORODIČNOM BIZNISU: Porodične firme – stub razvoja ekonomije
 • KO ZASLUŽUJE MBA STIPENDIJU COTRUGLI BUSINESS SCHOOL: Stipendije za najtalentovanije menadžere
 • MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA 58. PUT: Korak u budućnost
 • KONFERENCIJA O HRANI “DODATI VREDNOST PROIZVODIMA”: Najbolje prakse u proizvodnji zdrave hrane
 • ODRŽANA VII REDOVNA SKUPŠTINA ČLANOVA SAM: Najbolja platforma za poslovno povezivanje
 • ZA PRVIH 20 MESECI PROJEKTA ICT HUB, SREDSTVA OBEZBEDILI ORION TELEKOM I DNA COMMUNICATIONS, DOK JE GLAVNI DONATOR USAID: Podrška mladim IT preduzetnicima
 • KONFERENCIJA IZ OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Budućnost HR-a – danas
 • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (5): Poslovni prijatelj i prijatelj sa posla nije isto
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2014.
Podelite ovaj tekst: