PETER HARISON, KOMPANIJA IBM: Baze podataka kao novi izvori prihoda

Prednost telekomunikacionih kompanija je pristup ogromnom broju podataka o korisnicima. One znaju ko komunicira sa kim, kada, gde, ali i koje aplikacije koristi. Ako pronađu dobar način da iskoriste ove podatke, a da ih pritom ne zloupotrebe, to će imati vrlo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje

Peter Harison

Peter Harison

Glavno obeležje telekomunikacija u ovom trenutku je pritisak na prihode i dobit operatera, koji se smanjuju. To osećaju sve telekomunikacione kompanije širom sveta, a posebno one u Evropskoj uniji zbog stroge regulative, pritiska na roming i interkonekcijske naknade i slično. Osim toga, sve je jača konkurencija, sve više izazova dolazi od netradicionalnih konkurenata kao što su OTT (over-the-top) igrači i sve više ljudi koristi Fejsbuk, Skajp ili razne čet (chat) aplikacije za komunikaciju. Dakle, svuda vidimo slične trendove pada poslovnih rezultata, pa operateri režu troškove i nastoje da pronađu način kako da održe nivo prihoda i ostvare rast.

Ovako sadašnju situaciju u telekomunikacionoj industriji, glavne trendove i izazove sa kojima se suočavaju kompanije koje posluju u ovom sektoru vidi Peter Harison (Peter Harrison), stručnjak za telekomunikacije kompanije IBM. On je trenutno prvi čovek za Smarter Planet Industry Solutions u regiji Srednje i Istočne Evrope, sa sedištem u Varšavi. Harison ima više od 20 godina iskustva na kompleksnim projektima sistemske integracije širom sveta, a poslednjih 15 godina fokusiran je na ovaj deo Evrope i telekomunikacionu industriju. U opisu posla mu je da savetuje operatere kako da što bolje organizuju svoje strateške poslovne ciljeve i razviju i usavrše odgovarajuća rešenja.

U razgovoru za Magazin Biznis, Peter Harison govori o budućnosti telekomunikacija i pametnim rešenjima za operatere, uz poseban osvrt na rastuće „big data“ tehnologije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE): Gradite po vašoj meri
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • GENERACIJSKA TRANZICIJA U PORODIČNOM BIZNISU: Porodične firme – stub razvoja ekonomije
 • KO ZASLUŽUJE MBA STIPENDIJU COTRUGLI BUSINESS SCHOOL: Stipendije za najtalentovanije menadžere
 • MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA 58. PUT: Korak u budućnost
 • KONFERENCIJA O HRANI “DODATI VREDNOST PROIZVODIMA”: Najbolje prakse u proizvodnji zdrave hrane
 • ODRŽANA VII REDOVNA SKUPŠTINA ČLANOVA SAM: Najbolja platforma za poslovno povezivanje
 • ZA PRVIH 20 MESECI PROJEKTA ICT HUB, SREDSTVA OBEZBEDILI ORION TELEKOM I DNA COMMUNICATIONS, DOK JE GLAVNI DONATOR USAID: Podrška mladim IT preduzetnicima
 • KONFERENCIJA IZ OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Budućnost HR-a – danas
 • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (5): Poslovni prijatelj i prijatelj sa posla nije isto
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2014.
Podelite ovaj tekst: