ZORAN PETROVIĆ, RAJFAJZEN BANKA: Zbog krize su banke postale konzervativnije

Proces procene rizika smo poverili kompetentnom timu i stvorili uslove da se njihovo nezavisno mišljenje podstiče i da imaju važnu ulogu u donošenju odluka o kreditu. Zato i nismo davali kredite Farmakomu, Interkomercu, Beohemiji…

Zoran Petrović

Zoran Petrović

Bojim se da mi kao država nemamo dovoljno znanja niti da upravljamo niti da nadziremo rad banaka sa državnim vlasništvom, a ovde ne mislim na Narodnu banku Srbije. Rešenja se mogu tražiti u rasponu od prodaje do limitiranja kreditne izloženosti, uz znatno stroži nadzor od strane regulatora.

Ovako je Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, odgovorio na naše pitanje o tome koje je rešenje za banke sa državnim vlasništvom, za koje se pokazalo da nisu rizike sagledale objektivno, a da ih partijsko rukovođenje vodi u sunovrat. Epilog: četiri zatvorene banke i oko 800 miliona evra iz budžeta za tu namenu.

• Na čelu ste jedne od četiri banke u Srbiji koja nije odobrila kredite Farmakomu, Interkomercu, Beohemiji, zbog čijih nenaplativih kredita je, između ostalog, Univerzal banka izgubila dozvolu za rad. Šta je to rukovodstvo Rajfajzen banke uvidelo, a nije preostalih 25 banaka koje su im davale kredite?

– Kreirali smo organizaciju i procese koji omogućavaju efikasno upravljanje rizikom. Proces procene rizika smo poverili kompetentnom timu i stvorili uslove da se njihovo nezavisno mišljenje podstiče i da imaju važnu ulogu u donošenju odluka o kreditu. Naravno, morate imati i adekvatnu strategiju koja će biti zasnovana na razumevanju okruženja i trendova. Na taj način se umanjuje verovatnoća loših procena rizika. Mi smo od samog početka svog poslovanja u Srbiji postavili visoke standarde kad je u pitanju procena kreditnog rizika. Isti pristup imamo prema svim klijentima, jer od svih zahtevamo da prođu rigoroznu procenu kreditne sposobnosti. Ne mogu da govorim u ime drugih banaka, ali ako je reč o Rajfajzen banci, kompanije kojima nismo odobravali kredite nisu odgovorile na ove naše uslove. Posmatrano iz današnjeg ugla, to je bila jako dobra procena.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE): Gradite po vašoj meri
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • GENERACIJSKA TRANZICIJA U PORODIČNOM BIZNISU: Porodične firme – stub razvoja ekonomije
 • KO ZASLUŽUJE MBA STIPENDIJU COTRUGLI BUSINESS SCHOOL: Stipendije za najtalentovanije menadžere
 • MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA 58. PUT: Korak u budućnost
 • KONFERENCIJA O HRANI “DODATI VREDNOST PROIZVODIMA”: Najbolje prakse u proizvodnji zdrave hrane
 • ODRŽANA VII REDOVNA SKUPŠTINA ČLANOVA SAM: Najbolja platforma za poslovno povezivanje
 • ZA PRVIH 20 MESECI PROJEKTA ICT HUB, SREDSTVA OBEZBEDILI ORION TELEKOM I DNA COMMUNICATIONS, DOK JE GLAVNI DONATOR USAID: Podrška mladim IT preduzetnicima
 • KONFERENCIJA IZ OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Budućnost HR-a – danas
 • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (5): Poslovni prijatelj i prijatelj sa posla nije isto
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2014.
Podelite ovaj tekst: