KAKO JE STARTOVALA EKONOMSKA 2011: NESLAVAN POČETAK GODINE

Iznenađeni neočekivanim jačanjem dinara, privrednici u kursnu listu gledaju kao u bingo listić, jer nijedna služba plana i analize ne može sa sigurnošću da izračuna koji odnos nacionalne valute prema evru treba da unese u svoje poslovne planove. Mnogi kažu da bi smeli na kocku da stave sve što imaju, da inflacija neće ostati u granicama od tri do šest odsto, koju je postavila centralna banka

Zbog nekoliko razloga se srpski privrednici u poslednje vreme osećaju kao kockari. U kursnu listu gledaju kao u bingo listić, jer nijedna služba plana i analize ne može sa sigurnošću da izračuna koji odnos dinara prema evru treba da unese u svoje poslovne planove. Priznaju da su računali da će dinar slabiti, međutim zbog restriktivnih mera Narodne banke Srbije nacionalna valuta je ojačala. Na pitanje zašto sada negoduju kad dinar jača ako su kukali dok je nacionalna valuta slabila i šta im u stvari odgovara, naši sagovornici se slažu: odgovara im stabilnost i predvidljivost.

A kada je o inflaciji reč, mnogi od srpskih privrednika ne kriju da bi smeli na kocku da stave sve što imaju da inflacija neće ostati u granicama od tri do šest odsto, koju je postavila centralna banka. Po ekonomskoj teoriji, zadesila ih je najlošija kombinacija monetarne i fiskalne politike. Jer, prema objašnjenju Milojka Arsića, ekonomskog savetnika premijera Mirka Cvetkovića, ambijent za investiranje je nepovoljan ako je politika centralne banke restriktivna. Poskupljenjem novca, odnosno zajmova istiskuje se privatni sektor sa bankarskog tržišta i potkopavaju temelji privrede.

– Sa druge strane, sve što bi se dobilo ekspanzivnom fiskalnom politikom poništi se restriktivnom monetarnom. To je najgora kombinacija za investiranje. Mnogo je bolje kad je situacija obrnuta – objašnjava Arsić zašto je privrednicima godina počela loše.

Ni podaci iz statistike nisu ohrabrujući, jer je industrijska proizvodnja u 2011. godinu ušla sa opadajućom tendencijom. Prema oceni stručnjaka MATa, inflacija je najveći problem. Čak 80 odsto preduzeća očekuje rast cena sirovina u prva tri meseca. Za polovinu to će biti dovoljan razlog da u prvom tromesečju povećaju cene svojih proizvoda.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: