GORAN PITIĆ, SOSIJETE ŽENERAL BANKA: Vratili smo se na prve lekcije tranzicije

U Srbiji se ni sada ne zna da li će za pet godina ovo biti zemlja dobro obrazovanih ljudi, informatičkog društva, zemlja u kojoj ima konkurencije a nema korupcije. Mi i dalje imamo mantru da treba da povećamo izvoz, a nikako da dođemo do toga kako. I dalje govorimo da ćemo osvojiti nova tržišta a ne kažemo čime. Kao da smo u laboratoriji u kojoj smo i dalje kod tema koje je trebalo da završimo 2001. i 2002. godi

Goran Pitić

Srbija je dobila jednu vrstu negativnog naboja. U mnogim segmentima se oseća izrazita napetost, ne samo u ekonomskom nego i u političkom smislu. Danas je mnogo više nego ranije otvorenih pitanja koja nemaju ni naznaku da će dobiti odgovor. Na primer, mi i dalje imamo nasleđena pitanja diplomatsko eksternog karaktera kao što su Kosovo i Hag, što nas već dugi niz godina ometa da nastupimo institucionalno i da se više fokusiramo na ekonomske teme. Mi se u ekonomiji sudaramo sa istim problemima koje ne rešavamo, a za to odgovornost snose rukovodeće strukture vlasti. I sada, na početku 2011. godine, vratili smo se na prve lekcije tranzicije.

Ovako je Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji, profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i ministar za ekonomske veze sa inostranstvom u Vladi Zorana Đinđića, ocenio stanje u društvu i ekonomiji na startu 2011. godine, odgovarajući na naše pitanje – u kakvoj je krizi danas Srbija.

U razgovoru za Magazin Biznis, Pitić govori o problemima koji se ne rešavaju, o odgovornosti vlasti za poteze koje povlači i naglašava da je potrebna nova energija.

Evidentno je da će se nešto promeniti. Svima je jasno da dolazi do “opadajućih prinosa“. U takvoj situaciji teško je proizvoditi dobre ekonomske rezultate. Jasno je da današnja struktura vlasti nije u mogućnosti da iznese probleme u sadašnjem sastavu. Previše tema se otvorilo da bi moglo da se nastavi a da se ništa ne uradi na njihovom rešavanju. Ja duboko verujem da će se nešto promeniti i da će doći do personalnih promena u Vladi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: