KAKO OSTATI MOTIVISAN KOD KUĆE: Vaterpolisti znaju recept

Srpski vaterpolisti su sinonim za uspeh i miljenici nacije. U dekadi za nama bili su najtrofejnija nacionalna selekcija u svetu, sa čak devet zlatnih medalja osvojenih na velikim takmičenjiima zaredom. Uz talenat, kvalitet, stručno vođenje trenerskog tima i dobru atmosferu, koja je oduvek krasila delfine, motiv je bio jedan od ključnih faktora, koji im je omogućio da od 2014. do 2017. godine budu neprikosnoveni i ostvare trijumfalne rezultate, koji se u svetu sporta retko postižu.

Brend ambasadori UNIQA osiguranja

Poker asova iz te generacije: Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Dušan Mandić i Sava Ranđelović, ujedno i brend ambasadori UNIQA osiguranja, razgovarali su o motivu za postizanje uspeha, koji psihologija sporta stavlja u osnov piramide u ostvarenju vrhunskog sportskog rezultata, pre tehničko-taktičke obučenosti i fizičke pripreme.

Motiv u životu je kao i u sportu glavni pokretač svih aktivnosti neophodnih za ostvarenje malih i velikih životnih pobeda. Kako ostati motivisan kod kuće u vreme izolacije i socijalnog distanciranja, pitanje je na koje su ova četvorica vrhunskih sportista pokušali da daju odgovor, a njihovi primeri možda budu inspiracija drugima.

Motiv ključni faktor za velike šampione

Andrija Prlainović je rekao da je njegov motiv oduvek bio napredak, tako da su se motivi i ciljevi menjali sa odrastanjem. Motiv da svaki put bude bolji, da napreduje ga je podsticao kroz karijeru.

Andrija Prlainović

”Na početku priprema za velika takmičenja novinari nas uvek pitaju da li ima motiva za dalje dokazivanje. Pristalica sam toga da ko ne može da pronađe motiv ne treba da bude tu. Mislim da su zato individualni sportovi u tom smislu pošteniji, jer ne možeš bez motiva da praviš rezultat. U kolektivnom sportu kao što je vaterpolo, nekad možeš i da se sakriješ, jer je ipak tu 13 igrača. Međutim, u vrhunskom sportu bez tog sportskog motiva nemaš šta da tražiš. Bilo kakva doza opuštanja je neprihvatljiva, jer te to kad tad dočeka. Onda kad nisi motivisan na pravi način bolje ti je da sediš kod kuće”, istakao je Andrija Prlainović.

Milan Aleksić ima slična iskustva. On kaže da se u sportu pronalaze motivi periodično, od utakmice do utakmice ili od od sezone do sezone.

Milan Aleksić

”Ne mogu da zamislim profesionalnog sportistu bez motiva da bude bolji od protivnika, da se čak ne takmiči sa samim sobom i sopstvenim mogućnostima u nekim trenucima. Ne znam kako bih igrao, ako ne bi pronalazio motive, jer se na utakmicama ulaže zaista mnogo fizičkog napora”, istakao je Aleksić.

Stručnjaci kažu da se kod svake individue razlikuju karakteristike (visina, brzina…) i sposbnosti (inteligencija, izdržljivost…). Motiv nije karakteristika, ali je uslov za poboljšanje sposobnosti.

Posvećenost i istrajnost

Da bi se sposobnosti koristile na pravi način takođe je potreban motiv, a Sava Ranđelović je slikovito objasnio šta je njega najviše motivisalo u karijeri.

Sava Ranđelović

”Žargonski rečeno, klik se desio u Atini 2013. godine. Bio sam u to vreme član Crvene zvezde, igrali smo utakmicu sa Olimpijakosom, koju smo koliko se sećam izgubili. Posle te utakmice sam imao ozbiljan razgovor sa Andrijom Prlainovićem. Ne bih da pričam šta mi je sve tom prilikom Prle rekao, ali taj razgovor je na mene mnogo uticao i u velikoj meri je doprineo mojoj velikoj motivaciji i kasnijem daljem napretku u karijeri. Imao sam 19 godina i ogromnu sreću da sam za saigrača imao takvog velemajstora, ali i čoveka kakav je Prle. Uz njegove savete sve mi je krenulo na bolje, pa kao da sam u tom trenutku nešto presekao i od tada samo gurao napred”, iskren je Ranđelović.

Sva četvorica su veliki šampioni i diskutovali su o tome da li se pobednik rađa, ili se on stvara u glavi, a da je u tom procesu upravo motiv presudan faktor.

Dušan Mandić misli da sportisti koji su došli do profesionalnog nivoa, imaju urođenu želju za dokazivanjem veću nego drugi. Ključan faktor je posvećenost treningu i istrajnost u tome da se dođe do vrha.

Dušan Mandić

”Da bi se postao šampion put je veoma dug i neophodni su ogromna volja, želja, istrajnost i odricanje. Svi vide naše uzdignute ruke nakon neke pobede ili odličja koja sijaju na grudima, posle nekog takmičenja, ali ne razmišljaju kako ste do toga došli i koliko je bola i energije uloženo u to. To se ne postiže za samo desetak dana, koliko traje jedno takmičenje, za to je potreban ceo život”, naglasio je Mandić.

Milan Aleksić je u svojim razmišljanjima odmakao i korak dalje:
”U sportu ne postoji prošlost u smislu da kad nešto osvojiš to ti sleduje na sledećem takmičenju. Jednostavno od prošlosti se u sportu ne živi. Medalje nisu garant za uspešnu budućnost. Ako ne radiš nećeš osvojiti ništa, zato je motiv da guraš sebe napred iznova i iznova presudan. O uspesima može da se priča jedino kad se karijera završi, dok si igrač moraš samo da gledaš napred. Vrlo je surovo, jer kad nisi prvi, padaš u zaborav, a na tvoje mesto je došao neko drugi. Bez motiva i rada to ne može da se postigne. I verujte na reč, nije to nimalo lako!”, naglasio je Aleksić.

Optimizam i vera u uspeh u svim okolnostima

O tome kako u ovako otežanim uslovima, koji su nastali usled pandemije izazvane korona virusom brend ambasadori UNIQA osiguranja pronalaze motivaciju, Sava Ranđelović je istakao: ”Pokušao sam da iz svega što se dešava oko nas izvučem nešto pozitivno. Rekao sam sebi da ovo može da bude prilika da se u potpunosti regenerišem i fizički i psihički od napornih sezona i utakmica godinama unazad. To mi je pomoglo da ostanem pozitivan. Sa druge strane, kao po automatizmu prilazim svakom treningu u kućnim uslovima. Jer, svestan sam ako ne budem radio na sebi da će povratak u bazen biti veoma težak i redovnim treningom želim sebi da pomognem”.

Andrija Prlainović nije shvatio tragično novonastalne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa i sve što se dešava, jer je baš u ovom periodu pronašao novu motivaciju.

”Mnogo sam razmišljao o vremenu provedenom sa bližnjima i koliko je to vredno. S obzirom da je ovaj period nesvakidašnji iskorak iz svakodnevnice, pokazao se kao odličan trenutak u kome motivaciju pronalazim u želji za potencijalnom promenom fokusa nakon što se sve ovo završi. Treba izvući pouke, krenuti napred pozitivnim mislima i postaviti sebi novi cilj”, zaključio je Prlainović.

Kao i svi veliki šampioni kada se nađu pred preprekom i ovi vaterpolisti u ovom izazovnom periodu primenjuju iste vrednosti koje dele sa UNIQA osiguranjem, koje su zajedno razvijali u reprezentaciji kao saigrači, a koje im pomažu da ostanu  motivisani kod kuće. Istrajnost, posvećenost, vera u uspeh i večno pitanje šta može da se uradi bolje!

foto: UNIQA/Nebojša Babić
Podelite ovaj tekst: