KAKO ŽIVE STRANI BIZNISMENI NA “PRIVREMENOM RADU” U SRBIJI: Uz Dunav zaborave na profit

Držanje dijete za Stavrosa Joanua, generalnog direktora Eurobank EFG, podjednako je teško kao i parkira­nje u centralnim beogradskim ulicama. Njegovom austrijskom kolegi Markusu Ferstlu, direktoru Hipo­AlpeAdrija banke, kad je stigao u srpsku prestonicu, bilo je čudno to što se ovde sve zasniva na poznanstvima i što svuda „cure” različite informacije, dok Euđenija Sidolija, generalnog direktora Duvanske industrije “Niš ”, “opija” stara kaldrma u Skadarskoj ulici

Stavros Joan

Stavros Joan

Da je Stavros Joanu, direktor grčke Eurobank EFG, kojim slučajem rođen u našoj zemlji, verovatno bi bio jedan od prvih inicijatora za pokretanje svetske reklamne kampanje o Srbiji. Sudeći po njegovom oduševljenju našom prestonicom, dve reke – Dunav i Sava – sigurno bi dobile glavnu ulogu u reklamnom spotu. Iako je samo tri meseca u Beogradu, sa osmehom govori da je svestan da to zvuči pomalo poetično, ali njegovo raspoloženje se uvek popravi kada gleda kako se snaga Dunava sreće sa lepotom Save. Utisak koji je imao o zemlji u koju dolazi na “privremeni rad”, u potpunosti je promenjen čim je stigao u nju. Upravo zbog toga on smatra da je naša najveća greška to što u svetu ne promovišemo svoje prednosti.

Da li bi se Stavrosova reklama svidela njegovom austrijskom kolegi Markusu Ferstlu, prvom čoveku Hipo-Alpe Adrija banke, ne znamo, ali je vrlo verovatno bi ga oko kamere zabeležilo kako na biciklu promiče Savskom obalom. Jer upravo tom trasom Markus voli da se preveze posle naporne nedelje na poslu.

– Volim da subotnje prepodne provedem u nekom od kafea na obali. Uživam u tome da na bicikl sednem na Dorćolu, dovezem se do lifta na Brankovom mostu, pređem na novobeogradsku stranu i dugo vozim pored reke. Tada uopšte nemam osećaj da živim u velikom gradu – govorio je Markus o zemlji u kojoj živi i radi već tri godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA EKONOMSKA KRETANjA: Optimizam proizvođača
  • POSETA BANCI INTEZA U MILANU: Put do novca
  • BREND – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Demisti kacija vrednosti
  • MOĆ POSLOVNOG POVERENJA: OD SUMNJE DO UVERLJIVOSTI: Koktel laži i obmane
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Čemu poslovna etika
  • NEOBIČNI PUTEVI BIZNISA: OD KRTOLE DO ŠEVROLETA: “Amerikanac” na Dorćolu
  • NASTAVLjAJU SE PREGOVORI SA MOL-om: Mađarska skladišta za srpski gas
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Inovacije su presudne
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA”, DŽEKA VELČA: Budite najbolji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2006.
Podelite ovaj tekst: