POSLOVNA 2005. GODINA KROZ RAZLIČITE DIOPTRIJE: Više od crno–bele slike

Skromni rast industrijske proizvodnje, pad u poljoprivrednom sektoru i značajni rast u oblasti usluga, od saobraćaja do finansijskog posredovanja – glavna su obeležja ekonomskih tokova u 2005. godini, koje eko­nomski stručnjaci različito tumače

vise-od-crno-bele-slikeSrbija je prošlu godinu, prema zvaničnim podacima, završila dosta uspešno, čak u nekim segmentima i preko očekivanja. Bruto društveni proizvod, kao sublimat te uspešnosti, prema zvaničnim podacima povećan je za 6,5 procenata. Porastu je najmanje doprineo skromni rast industrijske proizvodnje od oko jedan odsto a snažno ga je obeležio pad poljoprivredne proizvodnje od oko pet procenata. Sve su to, međutim, nadomestile visoke stope rasta u sektoru usluga, od onih u saobraćaju do onih u finansijskoj sferi.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene premašio je lane 15 milijardi dolara što je skoro šest odsto više nego godinu dana pre, a posebno je značajno da je takav rezultat postignut uz rast izvoza od 29,2 odsto i smanjenog uvoza za 1,7 odsto. Takav odnos rasta izvoza i uvoza omogućio je da Srbija bar ublaži spoljnotrgovinski deficit i to za značajnih 16,7 procenata. Spoljni dug je sveden na 14,5 milijardi dolara.

Na monetarnom planu Srbija se može podičiti deviznimrezervama koje su premašile 6,5 milijardi dolara, odnosno za 27,1 odsto su bile više nego na kraju 2004. godine. Dinar je tokom godine depresirao za 8,4 procenta i uoči novogodišnjih praznika jedan evro je vredeo 85,5 dinara. I pored izrazito restriktivne monetarne politike, likvidnost u bankama je bila za 34 odsto viša nego godinu dana ranije što je i doprinelo da obim odobrenih kredita tokom 2005. premaši 150,9 milijardi dinara. Ali, u 2005. je i devizna štednja uvećavana u proseku za skoro 3,2 miliona evra dnevno što je na kraju donelo rast devizne štednje od čak 800 miliona evra.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA EKONOMSKA KRETANjA: Optimizam proizvođača
  • POSETA BANCI INTEZA U MILANU: Put do novca
  • BREND – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Demisti kacija vrednosti
  • MOĆ POSLOVNOG POVERENJA: OD SUMNJE DO UVERLJIVOSTI: Koktel laži i obmane
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Čemu poslovna etika
  • NEOBIČNI PUTEVI BIZNISA: OD KRTOLE DO ŠEVROLETA: “Amerikanac” na Dorćolu
  • NASTAVLjAJU SE PREGOVORI SA MOL-om: Mađarska skladišta za srpski gas
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Inovacije su presudne
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA”, DŽEKA VELČA: Budite najbolji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2006.
Podelite ovaj tekst: