ŠANSE ZA RAZVOJ INVESTICIONOG BANKARSTVA U SRBIJI: Tempo zavisi od tržišta kapitala

Nije zanemarljiva činjenica da se lane učešće stranih investitora u trgovanju akcijama kretalo između 42,8 i 66,76 odsto, u trgovanju obveznicama od 2,82 do 24,96 odsto i da je njihovo ukupno učešće na ber­zi bilo preko 50 odsto

rajfajzen-bankaUpravoj poplavi reklama u kojima se nude “laki”, “brzi”, “ekspresni” ili “jeftini” keš krediti, a štedišama obećavaju “najviše kamate na depozite”, nema mesta za ponudu tipa otvaranja računa pravnim i fizičkim licima za kupoprodaju hartija od vrednosti, analizu finansijskog tržišta ili recimo usluge korporativnog agenta. A i to je deo poslova koje pored prikupljanja štednje i kreditiranja stanovništva rade poslovne banke danas u Srbiji. Istina, u daleko manjoj meri nego što se to čini u zemljama u okruženju, s obzirom na to da je investiciono bankarstvo kod nas zapravo još u povoju, mada neke banke vole da ističu da “ove poslove rade još od 1996. godine”.

U Komercijalnoj banci, koja se ubraja u red najuspešnijih na tom planu, objašnjavaju da se najveća prednost korišćenja usluga sektora investicionog bankarstva ogleda u tome što njihovi klijenti mogu sve poslove, pa i one vezane za hartije od vrednosti, da obave na jednom mestu. Naime, ova banka obavlja i brokersko-dilerske poslove i poslove vođenja računa HOV tako što kroz dilerski način trgovine to radi u svoje ime i za svoj račun a kroz brokerske u ime i za račun klijenata. Praktično, trguju akcijama preduzeća i obveznicama stare devizne štednje kao i blagajničkim i štednim zapisima NBS, zapisima Trezora Republike Srbije i obveznicamaRepublike Srbije. Pravna ali i fizička lica u ovoj banci mogu da otvore račun HOV, novčane račune a u isto vreme mogu koristiti i sve druge usluge banke u poslovima sa HOV a banka im na primer ne naplaćuje proviziju prilikom otkupa obveznica.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA EKONOMSKA KRETANjA: Optimizam proizvođača
  • POSETA BANCI INTEZA U MILANU: Put do novca
  • BREND – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Demisti kacija vrednosti
  • MOĆ POSLOVNOG POVERENJA: OD SUMNJE DO UVERLJIVOSTI: Koktel laži i obmane
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Čemu poslovna etika
  • NEOBIČNI PUTEVI BIZNISA: OD KRTOLE DO ŠEVROLETA: “Amerikanac” na Dorćolu
  • NASTAVLjAJU SE PREGOVORI SA MOL-om: Mađarska skladišta za srpski gas
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Inovacije su presudne
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA”, DŽEKA VELČA: Budite najbolji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2006.
Podelite ovaj tekst: