KAMERON MANTER: Dočekajte spremni kraj krize

Posle okončanja krize, najkonkurentnije privrede u svetu biće one u kojima će građevinska dozvola moći najbrže da će dobije, u kojima će procedura za registraciju moći najbrže da se završi i gde će svojinski odnosi biti jasni. Ukoliko to završite sada, sigurno ćete 2010. i 2011. godine biti vrlo zanimljivi stranim ulagačima, rekao je Kameron Manter u intervjuu za naš magazin, neposredno pre okončanja svoje ambasadorske funkcije u Srbiji

Kameron Manter

Prošla godina bila je obeležena velikim ekonomskim slomom i baš zato bi glavna poruka stranim investitorima za 2009. godinu trebalo da glasi: „Srbija je spremna za ono što dolazi posle krize“. Psihološki gledano, to može kod mnogih ulagača da bude odlučujući faktor kada posle smirivanja finansijskih nepogoda budu birali zemlju u kojoj će plasirati svoj kapital. Nadam se da će Srbija biti spremna za to. Jer, pravo pitanje nije samo šta uraditi sada u vreme krize, već šta učiniti kad se ona završi.

Ovakvu poruku je predstavnicima srpskih ekonomskih vlasti uputio Kameron Manter, američki ambasador u Beogradu, u intervjuu za Magazin Biznis, koji smo vodili neposredno pre okončanja njegovog diplomatskog posla u srpskoj prestonici. Kako ističe, ovde se uverio da je Srbija odlično mesto za biznis, ali je neophodno da naša vlada potencijalnim ulagačima ponudi sigurnost i stabilnost poslovanja.

– Ono što američki investitori vole da vide jeste politička stabilnost, da osete da u nekom investicionom okruženju mogu da naprave dobru projekciju svojih poslovnih rezultata. Ova vlada treba da im ponudi tu vrstu sigurnosti.

• A kada govorimo o Srbiji kao destinaciji za ulaganje, kako procenjujete našu poziciju na investicionoj mapi?

– Vaša zemlja definitivno spada u grupu zemalja koje imaju ogromne razvojne potencijale, ali je i činjenica da oni nisu dovoljno iskorišćeni. Problem možda leži u tome što je ovde doneto mnogo zakona, ali izgleda da se problem javlja kada oni treba da se primene. Vaša vlada trebalo bi da se okrene pravnim reformama, odnosno da poradi na onim zakonima koji će umnogome promeniti ovdašnju investicionu klimu. Takav je, na primer, Zakon o restituciji. Ulagaču koji ovde želi da plasira svoj kapital moraju biti potpuno jasni svi detalji o pravu privatne svojine u Srbiji.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: