Лепота са два лица

Пиротски ћилим се тка са емоцијама и љубављу, па је зато лек за душу, тврди Драган Панић, власник АД “Понишавље”

cilimПиротско АД “Понишавље” наставља традицију производње пиротског ћилима започету у претпрошлом веку. Прво удружење ћилимарки у овом граду основано је 1898. године, наследила га је ћилимарска задруга која је формирана 1902. године под покровитељством краљевског пара Драге и Александра Обреновића.
Потом је постојало друштвено предузеће “Понишавље” које је приватизовано јуна 2005. године, када је постало акционарско друштво. Нови власник постао је Драган Панић, док је његова супруга Лела преузела функцију директора. Број радника смањен је од 48 на 18. Двадесет бивших ћилимара је отишло уз отпремнину, већина је прешла у друга предузећа, највише у “Тигар”.

Одлучили смо се за приватизацију из простог разлога што нас за пиротски ћилим везује традиција и нисмо хтели да дозволимо да се она угаси. И моја мајка и ташта биле су ткаље, каже Драган Панић.

Основна делатност “Понишавља” јесте ткање пиротског ћилима, производња вуненог предива, бојење предива, ткање ручно чворованих тепиха. Пиротски ћилим се ради на вертикалном разбоју, ради се ручно, са индивидуалним мајсторством сваке ткаље. Свака од њих у ћилим утка своје емоције и љубав. У ћилим је уткано дневно расположење ткаље, радост или жалост и зато пиротски ћилим има посебну енергију, зрачи и лечи душу, објашњава зналачки власник највеће производње пиротског ћилима.

Podelite ovaj tekst: