Спори пуж, брза зарада

За почетак гајења на нашим фармама постоје бројни предуслови, као и лак приступ европском тржишту. – Цена килограма пужева је око пет евра

puzeviАко никада нисте појели пужа онда припадате делу човечанства који се мери милијардама. Уколико сте бар једном прогутали слузавог хермафродита, придружили сте се милионима који то чине готово свакодневно. И при том уживају! У западној Европи, Америци, Аустралији и Јапану, месо пужева је храна богатих.
Како је кренула “мода” здравог храњења, није немогуће да за коју деценију, можда и пре, милиони и милијарде из прве две реченице међусобно замене места. Разлози за таква очекивања су бројни.
Не постоји ни једна болест која се преноси конзумирањем пужева, његово месо је без холестерола и благотворно делује на органе за варење. Има низак садржај масти, а приписују му се и афродизијачка својства. Јапански научници су доказали да слуз пужа има антиба ктерицидно дејство. Практично, представља – антибиотик!
Потрошња меса пужева у последњих шест година повећала се више од 20 пута.

Према подацима Међународног института за гајење пужева, смештеног у италијан-ском граду Кераско, у 2003. години потрошња меса пужева достигла је 650.000 тона.

Podelite ovaj tekst: