Расте каскадна зграда

Крајем следеће године требало би да се уселе станари и пословни људи у зграду чија је укупна површина 24.728 квадрата, а вредност 25 милиона евра

kaskadna-zgradaУсељење у луксузно, 25 милиона евра вредно, пословно-стамбено здање које се, гледано од хотела “Москва”, пружа левом ивицом Теразијског парка, односно од Балканске до Улице краљице Наталије, требало би очекивати крајем следеће године. Име ове необичне каскадне зграде која прати топографију терена јесте Б2, пошто се налази на адреси Балканска 2, а укупна површина јој је 24.728 квадратних метара. Састоји се из три повезане целине (ламеле) чије фасаде се делимично разликују. На основну стаклену површину која одликује фасаду најниже ламеле у Улици краљице Наталије (бивша Улица Народног фронта) додата је решеткаста маска на највишој ламели која излази на Балканску улицу. Фасада средње ламеле је “нешто између” поменуте две. Необична здања је тешко описати, а додатну компликацију новинарима прави и плава кула која ће бити постављена на врху Теразијског платоа.

Пројектом је предвиђено да јој “платно” буде од истог материјала који ће чинити и фасаду матичне зграде са којом ће на неки начин бити повезана. На који начин – инвеститори из “Малог колектива – ЕТБ д.о.о.” нису одговорили, као ни на питање шта ће конкретно у њој да буде. Постоји, дакле, неколико могућности.
Занимљиво је да је на десном делу Теразијског парка, ближе Призренској улици, својевремено била замишљена зграда са готово истом кулом. Ратови, кризе, санкције и свакојаки други проблеми одложили су те намере, али, једног дана, ко зна…

Зграда у Балканској 2 је вишенаменска: четири спрата испод земље заузимаће гараже, а изнад њих, од приземља до шестог спрата, простор је намењен локалима, пословним апартманима и становима. За комуникацијске (степеништа, лифтови…), техничке и службене просторије предвиђено је око 6.300 квадратних метара. Гараже ће, као и остали делови зграде, имати стално електронско и физичко обезбеђење и простираће се на 7.253 квадратна метра нето површине.

Podelite ovaj tekst: