МАРИЈА ТРИФУНОВИЋ: Не мрда из Београда, а виртуелно ради за цео свет

Од жеље да помогне супругу у презентацији његовог посла на другачији, оригинални начин, Марија је развила сопствени посао – постала је виртуелни асистент. Данас за клијенте из различитих делова света – САД, Канаде, Аустралије, Немачке – пише садржаје за блогове, сајтове, друштвене мреже, креира newslettere

Предузетнички дух треба да гајимо и да
се не плашимо да реализујемо своје идеје

„Садржај је краљ“ (Content is king), написао је 1996. године Бил Гејтс на сајту Мајкрософта. Уз то је додао да у тој сфери очекује да се највише заради новца на интернету. И рекло би се да је управо Гејтс учинио „content“ једном од најчешће спомињаних речи међу маркетарима и предузетницима који желе да се на другачији начин представе својим клијентима.

Марија Трифуновић није пошла за Гејтсовом крилатицом, већ је писањем различитих садржаја за блогове, сајтове, друштвене мреже почела да се бави сасвим случајно. Њеном супругу је била потребна помоћ око промоције његовог посла, јер традиционални маркетиншки алати нису давали жељене резултате. У то време Марија, која је завршила Факултет за пословне студије и стекла диплому дипломираног економисте, радила је у својој струци – бавила се финансијама и администрацијом у једној компанији.

– Пошто сам била на мастер студијама, консултовала сам се са својом професорком маркетинга и добила препоруке за ретке али тада значајне изворе за учење о дигиталном маркетингу. Почела сам да после радног времена асистирам супругу у делу писања садржаја и промоције и полако сам учила. После неколико месеци сам схватила да бих ја ту услугу могла да понудим и другима – прича Марија о својим почецима.

Неко време је радила у фирми, а затим је после радног времена постајала виртуелни асистент, особа која помаже предузетницима да креирају веб садржај у различите сврхе. Пре четири године су послови виртуелног асистента преовладали.

– Морала сам нешто да предузмем јер је постало неодрживо да радим и једно и друго. Схватила сам да ме креирање садржаја много више занима, више сам уживала у томе и пресекла сам. Одлучила сам да се упустим у предузетништво – каже Марија.

Није јој сметало ни то што, како каже, немамо подржавајуће окружење за предузетнике.

– На предузетништво се гледа као на нешто несигурно, а неретко и као на нешто нелегално. Мислим да је то природно наслеђе окружења у којем су живели наши родитељи у коме је императив био имати сигуран посао. Предузетнички дух треба да гајимо и да се не плашимо да реализујемо своје идеје. Наравно да није једнако покренути производњу и уложити у машине, али услуге попут наших не захтевају велико улагање на самом почетку. Можда због тога нисам имала велику дилему када сам се определила да напустим посао и живим од клијената до којих сама дођем.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДГОВОР НА ИЗАЗОВЕ У 2020. И ОЧЕКИВАЊА ОД 2021. ГОДИНЕ
  • ПКС ПРУЖА СНАЖНУ ПОДРШКУ МЕЂУНАРОДНОЈ ПОСЛОВНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Интереси су нам заједнички у борби против корона вируса
  • СТРАНИХ ТУРИСТА ЈЕ БИЛО МАЊЕ, АЛИ СУ СРБИ КУПОВАЛИ ВИШЕ: Од јануара до октобра број ноћења страних туриста мањи за 68 одсто
  • БУЏЕТИ ВИШЕ ОД 90 ГРАДОВА И ОПШТИНА ДОСТУПНИ У ФОРМАТУ ОТВОРЕНИХ ПОДАТАКА: Погледајте како новац троше локалне самоуправе
  • ИСТРАЖИВАЊЕ КОМПАНИЈЕ DELOITTE О УТИЦАЈУ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 НА ЗАПОСЛЕНЕ ЖЕНЕ: Највећи данак пандемији су платиле запослене жене
  • Следећи број Економетра излази 9. фебруара 2021.
Podelite ovaj tekst: