МИХАИЛО ВЕСОВИЋ, ПКС: Извоз у регион је шанса и за мале

Наши предузетници који се спремају за излазак на међународно тржиште требало би да у свом тиму увек имају неког ко добро говори језик и ко разуме пословну културу и обичаје земље у којој желе да направе посао. То су предуслови да би се оставио добар утисак – бити храбар, али и озбиљан, испоштовати основна правила тржишта и слушати препоруке

izvoz-u-region-je-sansaПозитивно је што се у последње време већи број фирми оснива него што се гаси. Наравно, кључни проблеми предузетништва у Србији још увек нису отклоњени, а међу највећим су ликвидност и немогућност приступа финансијским средствима, пре свега кредитима повољнијим него што су то комерцијални, банкарски. Постоји Фонд за развој, око чијег је рада било доста дискусије, али оно што је наш интерес и што Привредна комора Србије (ПКС) жели да промовише јесте да у фокусу оваквог фонда, па можда сутра и неке нове развојне банке која би се формирала, морају да буду управо мала и средња предузећа (МСП), поготово домаћа, која једноставно немају алтернативу него да користе кредитна средства.

Овако предузетништво у Србији данас оцењује Михаило Весовић, потпредседник Привредне коморе Србије. У разговору за Економетар он истиче да је још један недостатак са којим се сусрећу предузетници и систем образовања који често не производи готове кадрове након средње школе или факултета, него је потребно додатно школовање или самостално школовање које захтева време, али и финансијска средства.

– За предузетнике је битно да се јасно дефинишу услови и начин добијања старт-ап кредита, јер се тиме охрабрује већи број пословних људи да улазе у самосталне бизнисе. Под тим подразумевам и оне који завршавају факултет или стручну школу и започињу свој посао, али и велики број људи из предузећа која су сада у реструктурисању. Ти људи, заправо, само формално имају запослење, а тешко ће моћи да нађу посао у својој струци у некој другој компанији. Они би заиста требало да имају као алтернативу могућност заснивања сопственог бизниса – сматра Весовић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • НОВО ПОСЛОВНО ИМЕ ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА, ДРУГОГ НАЈВЕЋЕГ ОСИГУРАВАЧА НА СРПСКОМ ТРЖИШТУ Ђенерали Осигурање Србија
 • ЈЕДИНА СРПСКА ФИРМА НА СВЕТСКОМ САЈМУ БЕЗБЕДНОСТИ У НЕМАЧКОМ ГРАДУ ЕСЕНУ Српска застава захваљујући Вивексу
 • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
 • НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДЕЛТА АГРАРА У ЧЕЛАРЕВУ И НОВОМ САДУ Савремена хладњача и линија за тестенине
 • НА ЈАВНЕ НАБАВКЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОТРОШЕНО 147,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА Уштеда и повољније цене
 • МЕСЕЦ НОВЕМБАР У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА НАМЕШТАЈА Обрадујте ваш дом
 • ОД 13. ДО 16. ОКТОБРА ДВА МЕЂУНАРОДНА САЈМА – ЕНЕРГЕТИКЕ И ЕКОЛОГИЈЕ Зелена енергија на Београдском сајму
 • ПОСЕТИОЦИ САЈМА CAREER DAYS ГЛАСАЛИ ЗА КОМПАНИЈЕ У КОЈИМА ПРИЖЕЉКУЈУ ПОСАО Кока-Кола Хеленик Србија – најпожељнији послодавац у 2014.
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (5) Иновације – кључ успешног предузетништва
 • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Међусобно уважавање
 • Следећи број Економетра излази 4. новембра 2014.
Podelite ovaj tekst: