ГАЗДИНСТВО СИМОВИЋ: Чипс од јабуке из соларне сушаре

Породица Симовић каже да је друга награда коју су добили на националном конкурсу „Зелене идеје“ и прва на регионалном, пресудно утицала да крену са послом. Иако је касније било много проблема и изазова, чињеница да су имали почетни капитал била је одлучујућа, па се о одустајању није смело размишљати

cips-od-jabukeИдеја да кренемо у посао са соларном мини сушаром била је резултат заједничких разговора и процена свих чланова домаћинства које чине – моја породица (супруга и два сина), мајка и брат са својом породицом (супругом и два сина). Ја сам на интернет страници „Траг фондације“ видео конкурс под називом „Зелене идеје“ и, пошто сам ранијих година био активан у невладином сектору и написао неколико успешних пројеката, предложио сам члановима породице да осмислимо нешто. С обзиром на тему конкурса и чињеницу да је супруга мог брата дипломирани инжењер прехрамбене технологије биљних производа, решили смо да напишемо предлог пројекта у вези са производњом здраве хране, који би се заснивао на принципима обновљивих извора енергије (што је и један од услова конкурса).

Овако настанак пројекта соларне мини сушаре, који је 2013. године награђен на конкурсу Траг фондације, Ерсте банке и Фондације браће Рокфелер под називом „Зелене идеје“, објашњава Зоран Симовић, који је званично власник предузетничке радње „Сушара за воће и поврће РУЈ 036“. У разговору за Економетар он каже да у непосредној близини места становања, у селу Милатковићи које је четири километра удаљено од Рашке, Симовићи имају породично имање укупне површине 3,5 хектара. Углавном се баве воћарством и повртарством за сопствене потребе, а део произведеног вишка понекад пласирају на локалну пијацу. Један део имања су ливаде са којих готово да немају никаквих реалних прихода.

– Награда коју смо добили свакако је пресудно утицала да кренемо са послом. Иако смо се у каснијој фази сусретали са бројним проблемима и изазовима које са собом носи свака производња, чињеница да смо имали почетни капитал била је одлучујућа да наставимо са реализацијом идеје јер простора за одустајање једноставно није смело да буде – каже наш саговорник.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • НОВО ПОСЛОВНО ИМЕ ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА, ДРУГОГ НАЈВЕЋЕГ ОСИГУРАВАЧА НА СРПСКОМ ТРЖИШТУ Ђенерали Осигурање Србија
 • ЈЕДИНА СРПСКА ФИРМА НА СВЕТСКОМ САЈМУ БЕЗБЕДНОСТИ У НЕМАЧКОМ ГРАДУ ЕСЕНУ Српска застава захваљујући Вивексу
 • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
 • НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДЕЛТА АГРАРА У ЧЕЛАРЕВУ И НОВОМ САДУ Савремена хладњача и линија за тестенине
 • НА ЈАВНЕ НАБАВКЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОТРОШЕНО 147,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА Уштеда и повољније цене
 • МЕСЕЦ НОВЕМБАР У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА НАМЕШТАЈА Обрадујте ваш дом
 • ОД 13. ДО 16. ОКТОБРА ДВА МЕЂУНАРОДНА САЈМА – ЕНЕРГЕТИКЕ И ЕКОЛОГИЈЕ Зелена енергија на Београдском сајму
 • ПОСЕТИОЦИ САЈМА CAREER DAYS ГЛАСАЛИ ЗА КОМПАНИЈЕ У КОЈИМА ПРИЖЕЉКУЈУ ПОСАО Кока-Кола Хеленик Србија – најпожељнији послодавац у 2014.
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (5) Иновације – кључ успешног предузетништва
 • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Међусобно уважавање
 • Следећи број Економетра излази 4. новембра 2014.
Podelite ovaj tekst: