МЛЕКАРА „ГРАНИЦЕ“: Српска прича о успешном бизнису

Брачни пар Вукадиновић одлучио је у време највеће кризе, 1993. године, да почне са производњом и прерадом млека. Почетним капиталом од 5.000 марака развили су савремену фабрику која се данас простире на 9.000 квадратних метара, запошљава 150 радника и прерађује 70 тона млека дневно. Недавно су направили дистрибутивни центар у Београду, уз помоћ кога ће лакше снабдевати 2.000 продајних места широм Србије

mlekara-graniceНа само три километра од Младеновца, у селу Границе, налази се једна од првих приватних млекара у Србији. Име „Границе“ добила је по истоименом селу, а основана је 1993. године, у време највеће кризе и хиперинфлације. Драган Вукадиновић, по професији електротехничар, тада је одлучио да напусти посао на државној железници и крене у приватни бизнис – производњу и прераду млека, иако нису имали ни краве, ни млеко, ни апарате и машине за прераду млека. Његова супруга Светлана, која је радила као медицинска сестра у болници у Младеновцу, подржала га је у идеји, иако у самом старту није била сигурна у успех. Рођаци и пријатељи су углавном били скептични, јер у то време приватни сектор у млекарској индустрији није био развијен.

– Средином те 1993. године била је хиперинфлација и плате које смо примали вределе су све мање. Мој супруг Драган је одувек желео да се бави неком производњом и двоумио се између прераде меса и млека – објашњава Светлана Вукадиновић, данас директор маркетинга млекаре „Границе“.

У разговору за Економетар она истиче да је можда најзаслужнији за одлуку да се крене у производњу и прераду млека био – деда Тоша! Наиме, размишљајући о будућем послу Драган Вукадиновић је посетио малу приватну радионицу-млекару у Михајловцу коју је тада држао човек у том крају познат као деда Тоша.

– Видео је како он испод једног казана са млеком ложи шашу и помислио да би било много ефикасније грејати казан струјом. Одмах је у својој глави конструисао решење и то му се јако допало, па је одлучио да се бави млеком – присећа се Светлана.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • НОВО ПОСЛОВНО ИМЕ ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА, ДРУГОГ НАЈВЕЋЕГ ОСИГУРАВАЧА НА СРПСКОМ ТРЖИШТУ Ђенерали Осигурање Србија
 • ЈЕДИНА СРПСКА ФИРМА НА СВЕТСКОМ САЈМУ БЕЗБЕДНОСТИ У НЕМАЧКОМ ГРАДУ ЕСЕНУ Српска застава захваљујући Вивексу
 • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
 • НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДЕЛТА АГРАРА У ЧЕЛАРЕВУ И НОВОМ САДУ Савремена хладњача и линија за тестенине
 • НА ЈАВНЕ НАБАВКЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОТРОШЕНО 147,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА Уштеда и повољније цене
 • МЕСЕЦ НОВЕМБАР У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА НАМЕШТАЈА Обрадујте ваш дом
 • ОД 13. ДО 16. ОКТОБРА ДВА МЕЂУНАРОДНА САЈМА – ЕНЕРГЕТИКЕ И ЕКОЛОГИЈЕ Зелена енергија на Београдском сајму
 • ПОСЕТИОЦИ САЈМА CAREER DAYS ГЛАСАЛИ ЗА КОМПАНИЈЕ У КОЈИМА ПРИЖЕЉКУЈУ ПОСАО Кока-Кола Хеленик Србија – најпожељнији послодавац у 2014.
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (5) Иновације – кључ успешног предузетништва
 • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Међусобно уважавање
 • Следећи број Економетра излази 4. новембра 2014.
Podelite ovaj tekst: