КАКО ДРЖАВА ПОМАЖЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО

У овој години предвиђено је 98,4 милиона динара за редован Програм субвенција за самозапошљавање и 30 милиона динара за особе са инвалидитетом. Прилику да покрену посао добиће 615 незапослених и 150 особа са инвалидитетом, са евиденције НСЗ. Корисници ће добијати неповратно 160.000 динара, а особе са инвалидитетом 200.000 динара

kako-drzava-pomaze-preduzetnistvoУ настојањима да помогне привреди у отежаним условима пословања, држава бројним програмима подстиче оснивање малих и средњих предузећа, подржава смањење незапослености, умрежава компаније, унапређује пословање успешних фирми и целокупног сектора МСП, који је показао виталност и у време економске кризе. У решавању проблема незапослености, поред Националне службе за запошљавање (НСЗ) учествују локалне самоуправе, агенције, социјалне и финансијске установе.

У Србији је, према званичним статичким подацима, стопа незапослености у другом кварталу ове године износила 20,3 одсто, што је у односу на исти период претходне године мање за 3,8 одсто. На евиденцији НСЗ у августу су регистрована 757.243 незапослена, а на посао најдуже чекају радници из области рударства, пољопривреде, али и васпитно-образовне струке и то више од три године.

НСЗ прати кретања на тржишту рада, примењује програме за повећање запослености, додељује бесповратна финансијска средства и организује обуке за почетак пословања у МСП. Један од механизама за смањење незапослености спроводи и Европска мрежа предузетништва, којом координира Национална агенција за регионални развој. Мрежа подстиче и интернационализацију предузећа, развој технологија и омогућава лакши приступ страним тржиштима. Повезивање фирми са привредним организацијама и научноистраживачким институцијама доприноси одржању стабилности на тржишту рада и већој конкурентности домаћих предузећа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • НОВО ПОСЛОВНО ИМЕ ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА, ДРУГОГ НАЈВЕЋЕГ ОСИГУРАВАЧА НА СРПСКОМ ТРЖИШТУ Ђенерали Осигурање Србија
 • ЈЕДИНА СРПСКА ФИРМА НА СВЕТСКОМ САЈМУ БЕЗБЕДНОСТИ У НЕМАЧКОМ ГРАДУ ЕСЕНУ Српска застава захваљујући Вивексу
 • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
 • НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДЕЛТА АГРАРА У ЧЕЛАРЕВУ И НОВОМ САДУ Савремена хладњача и линија за тестенине
 • НА ЈАВНЕ НАБАВКЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОТРОШЕНО 147,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА Уштеда и повољније цене
 • МЕСЕЦ НОВЕМБАР У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА НАМЕШТАЈА Обрадујте ваш дом
 • ОД 13. ДО 16. ОКТОБРА ДВА МЕЂУНАРОДНА САЈМА – ЕНЕРГЕТИКЕ И ЕКОЛОГИЈЕ Зелена енергија на Београдском сајму
 • ПОСЕТИОЦИ САЈМА CAREER DAYS ГЛАСАЛИ ЗА КОМПАНИЈЕ У КОЈИМА ПРИЖЕЉКУЈУ ПОСАО Кока-Кола Хеленик Србија – најпожељнији послодавац у 2014.
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (5) Иновације – кључ успешног предузетништва
 • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Међусобно уважавање
 • Следећи број Економетра излази 4. новембра 2014.
Podelite ovaj tekst: