MOBILNO RAČUNARSTVO U SRBIJI – LS DATA: Informacije u pokretu

Beogradska informatička kuća LS Data već skoro četvrt veka nudi svojim korisnicima kompletna rešenja za unapređenje logistike, magacinsko poslovanje, terenski rad i mobilnu prodaju. Prošle godine ostvarili su rekordan promet, a kako im srpsko tržište već postaje tesno razmišljaju da ponude svoj softver i van granica naše zemlje

Stefan Lazarević

Stefan Lazarević

Firmu je 1990. godine osnovala moja majka, Lenka Lazarević. Krenula je u privatni biznis posle više od 20 godina iskustva u IT sektoru. Nakon rada u nekoliko kompanija odlučila je da osnuje svoju firmu i da proba da se samostalno dokaže na tržištu. LS Data je počela sa dvoje zaposlenih, radili smo manje uslužne programe sve dok se kod jednog korisnika nije javila potreba za mobilnim računarima i automatizacijom unosa velike količine podataka. To se dogodilo već u prvoj godini poslovanja i tada je ostvarena i saradnja sa britanskom firmom Psion – svetski poznatim proizvođačem mobilnih računara.

Ovako početak rada kompanije LS Data objašnjava Stefan Lazarević, sin osnivača i od 2007. godine direktor porodične firme. Firma je dobila ime po inicijalima Lenke i Stefana, a Stefan se u posao uključio 2002. godine. LS Data nudi kompletna rešenja za unapređenje logistike, magacinsko poslovanje, terenski rad, mobilnu prodaju i merčandajzing. Na ovaj način skoro četvrt veka omogućavaju korisnicima da povećaju produktivnost, smanje greške i eliminišu papir iz svakodnevnog rada. U razgovoru za Magazin Biznis Stefan kaže da je LS Data, kao pionir u mobilnom računarstvu, još 1991. godine dovela računar u skoro svaku kuću u Srbiji – očitavanjem električnih brojila pomoću Psion računara.

– U godini kada smo osnovali firmu dogodio se u Srbiji svojevrsni „bum“ privatnog biznisa i mnogo firmi je osnovano baš tada. Ujedno smo bili i svedoci „buma“ IT sektora, tako da LS Data nije bila usamljeni slučaj, ali svakako jeste bio vrlo hrabar i zanimljiv potez krenuti u nešto potpuno nepoznato. Dobra okolnost bila je to što je tržište računara i softvera bilo na samom početku i imalo je sve do danas trend velikog rasta, posebno oblast mobilnog računarstva, tako da smo se našli u dobrom društvu korisnika naših usluga – objašnjava Lazarević.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: