MOL gradi novu fabriku propilena u Mađarskoj

Svečano polaganje kamena temeljca

Svečano polaganje kamena temeljca

U Tisaujvarošu, u Mađarskoj, svečanost je položen kamen temeljac za novu fabriku propilena u lancu petrohemije, kompanije MOL. Svečanost je održana 23. marta a fabrika je izgrađena kao greenfield investicija, uz ulaganje od 65 milijardi forinti. Fabrika će proizvoditi 100.000 tona propilena, što je dovoljno da pokrije značajan deo potrebe MOL-a za hemijskim materijalom, a to povećava samoodrživost kompanije. Ova fabrika će obezbediti propilen za Polyol kompleks koji je već u izgradnji, pozicionirajući Tisaujvaroš kao prestonicu u pogledu hemijske industrije u regionu, saopštila je kompanija MOL.

Izgradnja nove fabrike propilena je u skladu sa ažuriranom Strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW 2030+, obzirom da je uz pomoć ovog razvoja kompanija u mogućnosti da kontinuirano povećava obim non-fuel proizvoda u svom portfoliu. MOL Grupa obezbeđuje oko 4,5 milijardi dolara za investicije koje će Tisaujvaroš transformisati u vodeći grad u pogledu hemijske industrije u regionu. Nova fabrika ima važnu ulogu u razvoju jer će obezbediti stabilno snabdevanje materijalima u tri proizvodne linije u MOL petrohemijskom lancu.  100.000 tona propilena obezbeđuje četvrtinu ukupnih potreba kompanije.

Zsolt Hernádi CEO MOL Grupe

Zsolt Hernádi CEO MOL Grupe

U poslednjih 5-10 godina MOL je Tisaujvaroš transformisao u vodeći centar u oblasti hemijske industrije, tako da se grad do sada nesumnjivo smatra jednom od najsavremenijih petrohemijskih metropola. Ovde imamo već izgrađenu fabriku butadiena, kao i fabriku sintetičke gume koja je izgrađena u saradnji sa japanskim stručnjacima, a u gradu je i najveća mađarska industrijska investicija u poslednjih 30 godina, Polyol kompleks, u čiju izgradnju je uloženo 1,3 milijarde evra.”– rekao je Zsolt Hernádi, predsednik i izvršni direktor MOL Grupe. On je istakao da je izgradnjom fabrike propilena MOL dostigao važnu prekretnicu na putu hemijske transformacije i energetske tranzicije. „Ova fabrika osnažuje naše kapacitete što utiče na proces samosnabdevanja i to je od velike vrednosti za celu zemlju. S vremena na vreme moramo učiniti sve da ne zavisimo od drugih, a to se do sada i dokazalo kroz istoriju.” – dodao je.

Prema planovima, fabrika će početi sa radom 2024. godine. Investicija predstavlja prekretnicu u dugoročnom procesu: MOL Grupa poseduje nekoliko projekata u Tisaujvarošu. Fabrike butadiena i sintetičke gume već rade, a u završnoj fazi je i izgradnja Polyol kompleksa, što je jedna od najvećih domaćih industrijskih investicija. Pored toga, napreduje i proces modernizacije i produženja životnog veka fabrike Olefin-1, što je trenutno najveći program poboljšanja efikasnosti postojeće opreme u Mađarskoj.

Mađarska vlada podržala je investiciju sa 5 milijardi forinti. Svečanosti su prisustvovali Péter Szijjártó, ministar spoljnih poslova, Zsolt Hernádi predsednik i izvršni direktor MOL Grupe i Zsófia Koncz, poslanik u mađarskom parlamentu koji su položili kamen temeljac fabrike.

Podelite ovaj tekst: