На реду су бруснице

Око две тоне култивисаних боровница, колико је прошле године убрано на плантажама Србије, ни издалека не подмирује све веће захтеве тржишта. Произвођачи тврде да би иста потражња била и за брусницама

na-redu-su-brusniceКада је пре више од две и по деценије на породичном имању у Белановици засадио култивисане боровнице, Иван Ђукнић је, практично, поставио темеље њеног узгоја на нашим просторима и постао родоначелник производње ове изузетне воћке, са високом ценом на светском тржишту.

Да је Ђукнић покренуо озбиљан посао међу воћарима Србије који су следили његов пример, потврдила је скупштина произвођача култивисане боровнице, одржана почетком марта у Белановици. Препуна сала основне школе доказала је да је идеја за кратко време превазишла границе Белановице и да је производња боровница освојила плантаже у Горњем Милановцу, Аранђеловцу, Лозници, Ваљеву, Ариљу, Ужицу, Новој Вароши, Пријепољу, Младеновцу, Пожаревцу, Смедереву, Крушевцу, Врњачкој Бањи.

Драгоцени бумбар

Дипломирани инжењер Зоран Маричић из Суботице, регионални представник HOYA V.S., званичног увозника и дистрибутера полинатора, бумбара који опрашују поврће и воће, познате холандске компаније Koppert, упознао је присутне на скупштини произвођача култивисане боровнице са Natupol & Tripol кошницама, стаништима драгоцених природних опрашивача воћа и поврћа.
Маричић је подсетио воћаре да, поред медоносних пчела, најпознатијих природних опрашивача, у последњих десетак година примат преузимају бумбари. Ови инсекти (Bombus terrestris) имају широк спектар деловања који им омогућава њихова специфична грађа и могућност прилагођавања. Због величине и длакавог тела бумбари су у могућности да понесу више полена него пчеле или други корисни инсекти. Њихове димензије омогућавају им сигурно опрашивање и оних биљних врста код којих је неопходно да цвет приликом опрашивања вибрира, као што је случај код боровнице или парадајза. Бумбари у једном лету посете два-три пута више биљака и цветова у једном минуту од медоносних пчела. По мирису препознају пуне и зреле цветове на које “не троше“ узалуд време. Бумбари су, у односу на све друге корисне инсекте, најмање осетљиви и зависни од климатских услова. Они остају активни и при температури од само шест степени Целзијусових и у условима облачног и ветровитог времена. Медоносне пчеле које се оријентишу према сунцу, престају са активностима и при најмањој облачности, ветру од само 30 км на час, или при паду температуре испод 15 степени.
Tripol кошница у којој има места за три друштва и која је довољна да покрије парцелу од 50 ари до једног хектара, кошта 210 евра.

Пре три године, у време покретања иницијативе за оснивање Удружења произвођача, Ђукнић није у први план истицао масовност чланства, већ потребу да се на прави начин схвати значај узгоја атрактивне воћке која на западном тржишту има изузетно високу цену због доказане лековитости и општег утицаја на здравље и виталност. Ипак, презадовољан је чињеницом да су људи добро разумели поруку и значај организоване производње која би могла да постане препознатљив извозни адут српске пољопривреде.

Овог пролећа, истичу произвођачи, под садницама култивисане боровнице могло би да се нађе око 20 хектара на педесетак плантажа. Дуговечна биљка цењеног плода није нимало захтевна, изузев што тражи одређену киселост земљишта са Ph фактором од 4-5,5 и наводњавање, најбоље системом “кап по кап“.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: