KREATIVNOST JEDNE NIŠLIJKE: Arhitekta plete šalove

Ljudi koji imaju ideje, uvek nađu posao kojim će se baviti. Tako je arhitekta Maja Ranđelović pronašla na internetu novu tehniku pletenja – samo prstima, bez igala. U tome je dostigla savršenstvo i sada drži radionice na kojima druge žene uči ovoj veštini

KREATIVNOST JEDNE NIŠLIJKE: Arhitekta plete šalove

Maja Ranđelović

– Hoću da naučim nešto novo, da upoznam nove ljude, da se družim, a možda ću ovim poslom i ozbiljnije da se bavim. Ako mi ne bude glavni izvor prihoda, bar da dopuni kućni budžet, kaže Marina.

Apsolvent književnosti i srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu, Ivana Mitić, takođe u ovome vidi šansu:

– Ostalo mi je još da odbranim diplomski rad, ali znam da ću dugo čekati na posao, jer sam već na tržištu rada. Zbog toga sam rešila da naučim nešto novo, jer me zanima kreativni rad. Bavila sam se izradom nakita, ali pletenjem nikada. Ovo može da bude dodatni izvor prihoda, smatra Marina.

A kad završi sa ovom radionicom, Maja kreće sa novom – dekupažom i reciklažom. Ideje joj, očigledno, ne nedostaju.

– Da biste se bavili arhitekturom morate da imate umetničku nit. To me je održavalo kada sam bila u kući, kada nisam radila. Tragala sam za nečim što bih mogla da radim rukama i tako sam počela pletenje. Kad se završi ova radionica, držaću radionicu dekupaža. To je lepljenje salveta na raznim podlogama – kutijama, plastici, raznim predmetima. Onda sledi radionica vezana za reciklažu. Tu ćemo uključiti i decu, da shvate da nešto što se tretira kao otpad može da ima upotrebnu vrednost.

Od starih plastičnih flaša, papira, drveta, raznih drugih već upotrebljenih materijala može da se napravi stvar koja će nam koristiti, najavljuje Maja Ranđelović.

Podelite ovaj tekst: