ПИСМА ИЗ ИТАЛИЈЕ: „ДОЛЧЕ ВИТА“ САМО У УСПОМЕНАМА: Једи, моли, воли

Верујем да је велики део женске популације гледао дивну Џулију Робертс у филму Једи, моли, воли. За оне који нису, ради се о Американки која одлази на путовање свог живота.

Пише: Марина Лазаревић

Омиљена дестинација Американаца и многих других – Италија, и у овом филму је окосница. Прво се упутила у Рим, где је спознала радост и љубав према животу, долче вита, и доживела познато правило – „dolce far niente“ илити – уживање у слободним тренуцима живота. Код Италијана, то је ХРАНА.

Код Италијана, трпеза је свакодневна тема. Медитеранска исхрана богата је разноврсним поврћем. Сиреви – моцарела, рикота или пармезан – макар једна од ове три опције уз неки оброк, слатки или слани, обавезан су састојак. Не могу да замисле дан без пасте, као ми дан без хлеба. Хлеб је у Италији скуп и не купује се у количинама као код нас. Више конзумирају грисине и крекере. Чудно им је да се дан почиње – сланим и јаким доручком (јаја, сендвич, сланина), више су за опцију слатког кроасана, сока од цеђене поморанџе и наравно – кафе. Чаша вина је за ручак обавезна. Ручак се састоји из „примо“ – паста и „секондо“ – део са месом и поврћем. Месо је, иначе, скупо и не једе се у великим количинама. Поподне је са пријатељима – аперитиво где се уз коктел, чашу вина или аперол сприц обавезно конзумирају слани залогаји по принципу шведског стола. У зависности од угледа кафића, понуда хране у време аперитива је веома различита. Цена не толико, али храна која се добија је разноврсна – од обичних апетисана до пасти и пице. Вечера је током радне недеље, кућни ритуал. Између 19 и 20 часова скоро да је непристојно позвати некога, јер је време вечере. Пауза за ручак – познати мецођорно је између 12.30 и 15.30 часова.

Слаткиши – моја специјалност. Не могу рећи да сам задовољна избором. Познати су по сувим тортама које конзумирају за доручак или ужину – на бази јогурта, сирева, воћа, чоколаде и коштуњавог воћа. Моји фаворити су – сорбето, тирамису и профитероле. Сорбето се користи након оброка, врста је сладоледа који се пије. Тирамису – што у преводу значи „подиже ме на горе“ (tira-mi-su), јер садржи шећер, кафу и алкохол –редовна је понуда свуда.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ: У 2020. години избрисана 22.052 предузетника и 7.982 привредна друштва
  • ПРЕЛАЗАК НА ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ, НОВИ ПРОСТОР ЗА ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: На сметлиштима заврши 100 милиона евра вредних сировина
  • У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА ВИРТУС НАГРАДУ – ПРИЈАВЕ ДО 25. ФЕБРУАРА: Подржавамо и награђујемо оне који раде за опште добро
  • У БЕОГРАДСКОМ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ИЗЛОЖБА ДО 1. МАРТА: Мистерија Брашовановог павиљона
  • Следећи број Економетра излази 9. марта 2021.
Podelite ovaj tekst: