Милоје Бранковић: Прво добро процени шта треба тржишту, па крени у посао

Тројица економиста су пре тридесет година сматрала да је потребно понудити врхунски квалитет у области снабдевања медицинском опремом и материјалом. Основали су фирму која је, корак по корак, данас постала лидер и снабдева преко 190 здравствених установа у Србији, док у региону ради у Северној Македонији, Црној Гори и БиХ. Искључиво бирају произвођаче који су рангирани у првих пет у својој области, каже генерални директор Милоје Бранковић

Милоје Бранковић: Снабдевање тржишта медицинском опремом захтева посебно знање и искуство

“Наша прва предузетничка идеја била је да направимо нешто ново у спољнотрговинском пословању и да понудимо нешто што недостаје тадашњем југословенском тржишту. Било је то време приватизације коју је спроводио савезни премијер Анте Марковић, врсни економиста. Он је, на неки начин, својим идејама нама отворио нови поглед на будућност и свет. Били смо једна од првих приватних фирми у Нишу и једна од првих која се бави спољнотрговинским пословањем и желели смо да се бавимо консалтингом и маркетингом. Почели смо са увозом беле технике бренда “Шарп”, а онда смо проценили да је тржишту потребно нешто друго: медицинска опрема и потрошни материјал. Зато смо решили да кренемо са медицинским иглама. Како бисмо избегли сукоб интереса, одлучили смо да не будемо ослоњени на своје бивше фирме и да не примамо никог из фирми у којима смо до тада радили“, присећа се тих почетака Милоје Бранковић, генерални директор нишке компаније „Екотрејд БГ“ („Ecotrade BG“), која је недавно обележила три деценије рада.

Данас је то једна од најуспешнијих компанија која снабдева домаће здравствене установе и веледрогерије потрошним медицинским материјалом и опремом и има све шири асортиман. Производе набавља од реномираних светских и домаћих произвођача и настоји да буде лидер у овој области. Када је основана, у јануару 1990. године, фирма је имала само четворо запослених, а сада је стигла до седамдесетак запослених, углавном високообразованих кадрова – лекара, фармацеута, специјалиста медицине. Пословне просторије се налазе у центру Ниша, магацински простори на складишту нишке Царинарнице и у индустријској зони „Север“, а производни погони у Нишу и Шапцу.

У разговору за Економетар, Милоје Бранковић подсећа да је први назив фирме био „Екотрејд“ („Ecotrade“), а да су оснивачи, осим њега, који је тада био финансијски директор у „Ханивелу“, били и Братислав Голубовић, запослен у „Соко Штарку“, и Ратко Ристић, запослен у „Ниш експресу“. Шест година касније, 1996., један од оснивача, Ратко Ристић, напустио је фирму, па је дошло и до својинских промена и корекције имена компаније. Придодати су иницијали Бранковића и Голубовића – „Екотрејд БГ“.

Но, када су почињали, прву сарадњу су успоставили са фирмом „Терумо“ из Јапана која је била велики произвођач игала и шприцева, а имала је и програм кеса за крв, као и програм дијализатора. Убрзо потом, године 1992. крећу са програмом хируршких рукавица индијског произвођача RFB „Latex“. Наш саговорник подсећа да тада није постојала државна агенција за лекове, него је свака здравствена установа сама верификовала произвођаче, па је ВМА прва верификовала „Латексову“ хируршку рукавицу. А онда је дошла хиперинфлација. Бранковић каже да је то био најтежи период у тридесетогодишњем пословању фирме. Када су из тога изашли, почео је нови развојни период. Искорак је био већи, јер су после шест година пословања само са велетрговинама, почели да снабдевају Клинички центар Ниш и већину клиничких центара и здравствених установа у Србији – болнице, клиничко-болничке центре, институте и домове здравља.

– Искључиво радимо са иностраним произвођачима, без посредника. Увозимо производе петнаестак иностраних компанија. Те фирме су лидери или су међу првих пет у својој бранши. Једно време радили смо и програме са лековима, али смо схватили да наплата иде отежано и да је потребно велико финансирање тог програма. Медицинску опрему и потрошни материјал пласирамо на домаћем тржишту. Имамо дистрибутере и у Северној Македонији, Црној Гори, а у Сарајеву постоји фирма „Екотрејд СА“ која се ослања на наш производни програм. Од 2006. године производимо гипсане завоје, а од 2013. године и повидон јод, средство за дезинфекцију коже. У фирми имамо високостручне кадрове и свако од њих постаје продукт специјалиста након савладавања курсева и едукација код наших инопартнера.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ: У 2020. години избрисана 22.052 предузетника и 7.982 привредна друштва
  • ПРЕЛАЗАК НА ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ, НОВИ ПРОСТОР ЗА ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: На сметлиштима заврши 100 милиона евра вредних сировина
  • У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА ВИРТУС НАГРАДУ – ПРИЈАВЕ ДО 25. ФЕБРУАРА: Подржавамо и награђујемо оне који раде за опште добро
  • У БЕОГРАДСКОМ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ИЗЛОЖБА ДО 1. МАРТА: Мистерија Брашовановог павиљона
  • Следећи број Економетра излази 9. марта 2021.
Podelite ovaj tekst: