SAMUEL SAMSON, AMBASADOR INDONEZIJE U SRBIJI: Vreme za našu ekonomsku saradnju tek dolazi

Između Indonezije i Srbije nema ni političkih, ni kulturoloških, ni diplomatskih prepreka, zato moramo da se fokusiramo na razvoj poslovnih odnosa i ekonomske saradnje. Trgovinska razmena sa Srbijom sada iznosi od 50 do 60 miliona dolara godišnje, što je manje od jedan odsto naše trgovine sa inostranstvom. Zato postoji ogroman prostor za saradnju

Ambasador Samson

Ambasador Samson

U Indoneziji imamo takozvani „TTI pristup“ koji podrazumeva turizam, trgovinu i investicije (Tourism, Trade, Investment). Najpre počinjete sa zabavom (kroz turizam) i ako vam je lepo, krenućete da kupujete i prodajete (trgovina), a onda ćete poželeti da i sami budete vlasnik – uložićete svoj novac i pojaviti se kao investitor. To je naš obrazac za razvoj privrede i poslovnu saradnju sa inostranstvom i zato u Srbiji vidimo potencijal za saradnju u sektoru turizma koji je praćen trgovinom. Znate već za Wabi Sabi, Tutto per tutti, Isola di Bali, Ganes. To su bar četiri veleprodaje koje u Srbiji prodaju brojne rukotvorine, suvenire, stvari za domaćinstvo iz Indonezije. Na kraju ovog niza planiramo da krenemo i sa investicijama u vašoj zemlji, i to otvaranjem fabrike Salim grupe u Inđiji koja će proizvoditi paste, špagete i nudle. Već je kupljeno oko pet hektara zemljišta i ovoga leta kompanija će početi sa radovima kako bi tokom 2015. godine bila potpuno operativna. Ovo je prva indonežanska investicija u Srbiji i početak uspostavljanja Srbije kao centra (hub) prema tržištima zemalja regiona, kao i prema zemljama koje imaju posebne sporazume o slobodnoj trgovini. One zajedno čine tržište od oko jedne milijarde stanovnika. Indonežanske sirovine će biti prerađivane u Srbiji, a zatim plasirane na ostala tržišta. Uz ostale sadržaje, time želimo da obeležimo 60 godina diplomatskih i prijateljskih odnosa između naše dve zemlje.

Ovako Samuel Samson, ambasador Republike Indonezije u Srbiji, odgovara na naše pitanje o trenutnim odnosima između dve države, povodom značajnog jubileja. On navodi da je prvi predsednik ove azijsko-pacifičke zemlje, Sukarno – na koga su svi Indonežani izuzetno ponosni – boravio u Beogradu, tadašnjoj Jugoslaviji, čak šest puta u periodu od 1956. do 1963. godine. To je, prema rečima našeg sagovornika, najbolji pokazatelj da su Srbija i ovaj region još od tada veoma značajni za Indoneziju.

U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis, ambasador Samson navodi da su odnosi između Indonezije i Srbije od samog početka bili dobronamerni i da su dve zemlje međusobno podržavale jedna drugu, a posebno ističe doprinos bivšeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, razvoju njegove zemlje. On smatra da je danas vreme da obnovimo i dalje razvijamo već postojeće dobre odnose, jer između Indonezije i Srbije trenutno nema ni političkih, ni kulturoloških, ni diplomatskih prepreka.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE): Gradite po vašoj meri
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • GENERACIJSKA TRANZICIJA U PORODIČNOM BIZNISU: Porodične firme – stub razvoja ekonomije
 • KO ZASLUŽUJE MBA STIPENDIJU COTRUGLI BUSINESS SCHOOL: Stipendije za najtalentovanije menadžere
 • MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA 58. PUT: Korak u budućnost
 • KONFERENCIJA O HRANI “DODATI VREDNOST PROIZVODIMA”: Najbolje prakse u proizvodnji zdrave hrane
 • ODRŽANA VII REDOVNA SKUPŠTINA ČLANOVA SAM: Najbolja platforma za poslovno povezivanje
 • ZA PRVIH 20 MESECI PROJEKTA ICT HUB, SREDSTVA OBEZBEDILI ORION TELEKOM I DNA COMMUNICATIONS, DOK JE GLAVNI DONATOR USAID: Podrška mladim IT preduzetnicima
 • KONFERENCIJA IZ OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Budućnost HR-a – danas
 • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (5): Poslovni prijatelj i prijatelj sa posla nije isto
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2014.
Podelite ovaj tekst: