TANJA MIŠČEVIĆ: Radimo jedan posao, a postižemo tri cilja

Novi ekonomski pristup za zemlje u procesu pristupanja, koji se odnosi na sprovođenje nacionalnih ekonomskih planova i reforme, savršeno se uklapa u naš pregovarački proces, jer ćemo ispuniti tri cilja: pregovore, implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i obavezu pravljenja plana ekonomskog razvoja. Sva tri cilja su u interesu razvoja Srbije i naših reformi

Tanja Miščević

Tanja Miščević

Evropska komisija uvodi novi ekonomski pristup za zemlje u procesu pristupanja, koji se odnosi na sprovođenje nacionalnih ekonomskih planova i reforme. To se savršeno uklapa u naš pregovarački proces jer ćemo raditi jedan posao, a ispunićemo tri cilja: pregovore, implementaciju sporazuma i obavezu pravljenja plana ekonomskog razvoja. Sva tri cilja su u interesu razvoja Srbije i naših reformi. To je velika pomoć i daje nam bolji uvid u ono što treba da uradimo, jer imamo tešku ekonomsku situaciju, potrebu većih investicija i razvojnih mogućnosti koje one pružaju.

Ovako je Tanja Miščević, šefica tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom, prokomentarisala za Magazin Biznis nedavnu najavu Evropske komisije o novom ekonomskom pristupu za zapadni Balkan. Ideja je da se države regiona prilagode novoj ekonomskoj klimi u Evropskoj uniji, nastaloj na osnovu iskustava višegodišnje borbe sa ekonomskom krizom. Za svaku od država biće pripremljene posebne preporuke – na šta se treba posebno fokusirati da bi imale konkurentniju ekonomiju, da bi privukle više investicija, da bi postigle što veći rast. Tri ključne reči – rast, konkurentnost i investicije – u uskoj su vezi sa reformama oko kojih Evropska unija nastoji da pomogne budućim članicama u sprovođenju ekonomskih reformi, baziranim na nacionalnim planovima. U razgovoru za naš časopis, Tanja Miščević objašnjava dokle smo stigli i šta još treba uraditi u pregovaračkom procesu koji smo pre nekoliko meseci i praktično započeli.

• Kako je došlo do odluke Evropske unije o novom ekonomskom pristupu, kako će se to operacionalizovati i šta za nas znači?

– To je najnovija stvar kada je reč o politici proširenja i najnoviji instrument velike i široke politike koju Evropska unija nadograđuje svaki dan. Prva pojava termina „ekonomsko upravljanje“ nalazi se u strategiji proširenja za zemlje zapadnog Balkana iz oktobra 2013. a ovo je prva operacionalizacija o tome šta to konkretno znači i iz čega će se sastojati. Ali, za sada ne znamo previše. Znamo samo obrise. Ideja je da se pomogne izgradnji sistema upravljanja koji, naravno, podrazumeva i upravljanje finansijama, budžetom za izgradnju institucija i za reforme. Dakle, zemlje ne samo da treba da se pripreme za članstvo nego treba i do članstva da naprave solidne sisteme koji će biti verifikovani kao dobri. Ta ideja EU se dalje razvija, a predstavljena je nedavno na samitu EBRD. Mi imamo Odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji prati primenu našeg sporazuma, pa će se i ministarstvo finansija, trgovine, Kancelarija za evropske integracije, Ministarstvo privrede i sva ostala ministarstva, uključiti i malo više upoznati sa tom idejom, a onda i sa detaljima o tome šta sve treba uraditi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE): Gradite po vašoj meri
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • GENERACIJSKA TRANZICIJA U PORODIČNOM BIZNISU: Porodične firme – stub razvoja ekonomije
 • KO ZASLUŽUJE MBA STIPENDIJU COTRUGLI BUSINESS SCHOOL: Stipendije za najtalentovanije menadžere
 • MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA 58. PUT: Korak u budućnost
 • KONFERENCIJA O HRANI “DODATI VREDNOST PROIZVODIMA”: Najbolje prakse u proizvodnji zdrave hrane
 • ODRŽANA VII REDOVNA SKUPŠTINA ČLANOVA SAM: Najbolja platforma za poslovno povezivanje
 • ZA PRVIH 20 MESECI PROJEKTA ICT HUB, SREDSTVA OBEZBEDILI ORION TELEKOM I DNA COMMUNICATIONS, DOK JE GLAVNI DONATOR USAID: Podrška mladim IT preduzetnicima
 • KONFERENCIJA IZ OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Budućnost HR-a – danas
 • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (5): Poslovni prijatelj i prijatelj sa posla nije isto
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2014.
Podelite ovaj tekst: