PRIVREDNI OPORAVAK: Iz recesije smo možda izašli, ali iz krize još dugo nećemo

Posledice petogodišnjeg recesionog divljanja u mnogim zemljama su visoki fiskalni deficiti i prezaduženost, pa su države prinuđene da štede. Investitori su uvek oprezni, samo je hrabar špekulativni kapital

iz-recesijePitanje od milion dolara je kako pokrenuti novi investicioni ciklus u Srbiji. Naročito, ako se zna da je država zbog štednje prinuđena da smanjuje subvencije pa nema para da pomaže privredi, a investitori i domaći i strani, zbog krize i nesigurnosti poslovanja, oklevaju sa ulaganjem. Odakle će doći preko potreban novac koji će pokrenuti novi ekonomski rast nije pitanje koje muči samo srpske ekonomiste. Jer, posledice petogodišnjeg recesionog divljanja u mnogim zemljama jesu visoki fiskalni deficiti i prezaduženost. Tako da bi stručnjak koji bi pronašao odgovor na pitanje kako bez para pokrenuti oporavak, u najmanju ruku, mogao da konkuriše za Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Naši sagovornici saglasni su u jednom – takvo rešenje ponudio je još pre više od godinu dana Nebojša Katić, konsultant iz Londona, kada je na svom blogu predložio osnivanje Razvojne banke koja bi se finansirala iz primarne emisije, a sredstva bi se koristila isključivo za infrastrukturne projekte. Međutim, ono oko čega se naši sagovornici ne slažu jeste da li je Katićeva ideja dobra ili loša. Jer, dok je po jednima to jedino moguće rešenje, drugi upozoravaju da je Srbija u prošlosti već štampala novac, a da su rezultati bili poražavajući, a platio ih je svaki građanin Srbije čije je lične dohotke i štednju obezvredila hiperinflacija.

Druga, vrlo često spominjana ideja, koja je sad stavljena ad acta, odnosila se na upotrebu sredstava iz deviznih rezervi za pomoć privredi. Pojedini biznismeni, uz podršku nekih ekonomista, kao što su Dragan Đuričin i Goran Nikolić, isticali su kako para ima i kako Narodna banka treba deo deviznih rezervi da ustupi privredi. Guverner Jorgovanka Tabaković, iako je stručna javnost očekivala suprotno, kategorički je odbacila tu ideju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: